De Toegift - Nollestrand

De Toegift - Nollestrand

Op 1 april komt de ep ‘En Ik Kon Alles Zien’.

Maxim van der Vleuten vormde samen met Jorie Slagmolen, Tim van den Hoven en Tom Gudde eerst de band Little Symphonies, maar nu ook De Toegift, een band waarvoor van der Vleuten nummers schrijft in de eigen taal.

Het eerste nummer, dat hij componeerde, was Nollestrand. En laat dat nu de tweede single en het titelnummer zijn uit de aankomende ep die we al mochten aankondigen met het mooie Zo Waren De Dagen. Nollestrand geeft vorm aan een levendige en intieme jeugdherinnering waarin hij als driejarig jongetje naar Zeeland verhuisde met zijn ouders en oudere broer. Je kan het echte Nollestrand vinden in Vlissingen.

Het nummer Nollestrand is een eerbetoon aan die weidse vlakte, de machtige zee en het monumentale windorgel die samen het symbool vormen van zijn afkomst. Wie goed luistert, waant zich voor heel even mee terug: kinderlijke observaties en verwondering worden in een tijdscapsule vastgelegd. De muziek probeert op zijn eigen manier het ritme van de zee te vangen en de warmte van een nazomerse dag aan zee. Het viertal kreeg voor de single versterking van de Zeeuwse Franklin Schieman (saxofoon) en Hester Julia Voddé (viool). Hun bijdrage en de mooie poëtische tekst maakt van Nollestrand een nostalgisch, filmisch geheel.

De video voor ‘Nollestrand’ probeert in gestileerde vorm van der Vleutens Nollestrand te vangen. Trage zwart-wit beelden van zandvlaktes en een zonovergoten zee zorgen enerzijds voor vervreemding, maar wekken tegelijkertijd een gevoel van verlangen op. Via de spiegel toont de plek zichzelf indirect, als een herinnering waar men moeilijk grip op krijgt.

'En Ik Kon Alles Zien' komt uit via Snowstar, ook de stal van die andere Zeeuw: Broeder Dieleman.

18 maart 2022
Marc Alenus