De Nieuwe Lichting 2020 volgens daMusic

De Nieuwe Lichting 2020 volgens daMusic

Een nieuw jaar, een nieuwe lichting, soms zijn de dingen kinderlijk eenvoudig. Helaas is het kiezen van een winnaar voor Studio Brussels muziekconcours dat alles behalve. Vanaf donderdag 23 januari hebt u een week de tijd om uw favoriete artiest/band naar de overwinning te stemmen. Wij hielden een stevige ‘doorlichting’ -geef toe, deze woordspeling konden we niet laten liggen- met volgende conclusies.

DVKES

Voor liefhebbers van: Flaming Lips, Tame Impala en Queens Of The Stone Age.

Dat dit Antwerpse trio ballen heeft, was voor de fans al een uitgemaakte zaak. Met de selectie van DVKES werd duidelijk dat ook de dames en heren in de jury over een aardig stel cojones beschikken. De opzwepende drums waar We Finally Pushed Through mee opent, een gitaar die een stervende dinosauriër imiteert en een refrein na twee keer tussen de oren blijft steken. Het is muziek die we in deze tijd niet meer hadden verwachten op Studio Brussel, alleen daarom zou DVKES een streepje voor moeten krijgen.

Klinkt als: Popsongs die door een naar benzine ruikende houthakselaar worden gemalen.

IKRAAAN

Voor liefhebbers van: Miss Angel, FKA Twigs, en Eefje de Visser

“Te weinig Belgische artiesten die zich bezighouden met deze kant van de hiphop zijn bezig in het Nederlands. IKRAAAN doet dat wel, en ze doet het heel mooi.” Toen Zwangere Guy bij 3voor12 werd gevraagd naar de Belgische sound van morgen had hij niets dan lovende woorden voor deze Mechelse artieste, en wie zijn wij om Gorik tegen te spreken? Soulvolle r&b met pijnlijk eerlijke teksten, en een knoert van een gitaar om af te sluiten. Baby girl, je bent een topper.

Klinkt als: Solange die na een intensief taalbad perfect Nederlands blijkt te spreken én geweldige teksten schrijft.

Alison Jutta

Voor liefhebbers van: Years & Years, Angele en Robyn

Een Antwerpse die naar Rotterdam trok om er de kneepjes van zang en songwriterschap te leren. Het is een vrij grijze omschrijving van Alison Jutta, vergeef ons. Gelukkig weet ze met haar muziek meer dan vijftig tinten grijs te doen verkleuren in de helderste kleuren van CMYK. Popmuziek die zelfs een ijskoude ochtenddouche doet aanvoelen als een zomerse festivaldag, op voorwaarde dat u natuurlijk zo schaamteloos hard meezingt.

Klinkt als: Die ene vriendin wiens enthousiasme je steeds weer doet smelten.

The Radar Station

Voor liefhebbers van: Bear’s Den, The National en The Slow Show

De heren van The Radar Station zien er misschien uit alsof ze ergens in een stoffig bureau tot in de eeuwigheid priemgetallen bestuderen. Een vergelijking die tegelijkertijd niet opgaat en toch weer wel. De muziek van The Radar Station is alles behalve berekend en voelt zeer organisch aan. Maar de onderliggende tristesse in hun songs heeft iets weg van de eenzaamheid van z’n priemgetal. Het kippenvel kan u best incalculeren, want ook live weten de heren zich bijzonder goed uit de slag te trekken.

Klinkt als: Het moment van rust wanneer je na een avond vol zware bieren in de zetel ploft.

Demi Lou

Voor liefhebbers van: Beyoncé, Glints en M.I.A. 

“Ik ben 25 jaar, ik woon in Gent en heb een kindje van 3 jaar.”  Een kort en vooral krachtige introductie, u voorzien door Demi Lou zelve. Het maakt meteen duidelijk is dat ze een vrouw is die weet hoe de vork aan de steel zit en dat hoort  u ook aan haar muziek. Een sneufje pop, een sneufje hiphop en een goede scheut vrouwelijk bewustzijn, maar bovenal een dijk van een song.

Klinkt als: De nummer-1 hit in de vrouwengevangenis van ‘Orange is The New Black’.

Rian Snoeks

Voor liefhebbers van: Zwangere Guy, Stikstof en Brihang

Met z'n 16 jaar de jongste finalist van De Nieuwe Lichting 2020, maar als je naar de teksten begint te luisteren lijkt hij al meer meegemaakt te hebben dan zijn jeugdige leeftijd doet vermoeden. Studio Brussel omschrijft hem als "Straight outta Limburg met een onbreekbare flow, sterke beats en teksten die blijven hangen." Soms is de omschrijving zo goed, dat wij er niets aan toe te voegen hebben. 

Klinkt als: MC Joël die de teksten van Zwangere Guy in handen heeft gekregen.

Yong Yello

Voor liefhebbers van: Tourist LeMC, Het Zesde Metaal en Brihang

Nederlandstalige muziek is weer populair, kijk maar naar het succes van bazart, Het Zesde Metaal en Tourist LeMC. Volgende grote naam in dat lijstje lijkt Yong Yello te gaan worden. De naam doet het niet vermoeden, maar deze gast schrijft catchy popsongs in onze favoriete moedertaal. Een hiphop flow, grootse cinematische strijkers en een gevoel voor grandeur in overspel maken van Als Ge Slaapt een entree door de grote poort.

Klinkt als: Een plot uit Thuis dat zo lekker klinkt dat het Shakespeare op muziek lijkt.    

Sunday Rose

Voor liefhebbers van: Lily Allen, Lianne La Havas en Alicia Keys

Het is een huizenhoog cliché maar Sunday Rose bewijst met Worst I Ever Had dat mooie liedjes niet lang hoeven te duren. Met een heerlijk opgestoken middelvinger zingt ze -what's in a name- over haar slechtste vriendje ooit. Muzikaal heeft het weinig om het lijf, zij het in de positieve zin. Het klinkt alsof de lente nooit weg is geweest en het leven prachtig en kleurrijk is. Simpel in z'n eenvoud, of hoe je op exact twee minuten iedereen kan inpakken.

Klinkt als: Die ene Tindermatch waar u te lang mee hebt zitten klooien, en dan maar gewoon iemand anders zoekt.

Crooked Steps

Voor liefhebbers van: The Black Keys, Nathaniel Rateliff en Muddy Waters 

Twee jaar geleden omschreven we Crooked Steps al als een 'Red Bull-infused blues rock band', een predicaat dat nog steeds staat als een huis, al zeggen we het zelf. Bluesrock die stijf staat van de suiker en adrenaline, maar steeds in de pas loopt van een geweldig strakke ritmesectie. We durven onze hand er voor in het vuur steken dat dit wel eens één van de favorietjes van Jan Paternoster zou kunnen zijn. Wat ons betreft binnenkort op een festivalpodium bij u de buurt te zien, terwijl we op de achtergrond de BBQ Ribs horen grillen. 

Klinkt als: Achterna gezeten worden door een hongerige alligator, terwijl u zenuwachtig op een stuk kauwtabak bijt. 

Het verdict van de jury:

Dit is ondertussen de achtste editie van 'De Nieuwe Lichting' en wat ons betreft de beste tot nog toe. Het spectrum dat de finalisten bekleden is bijzonder divers en bovendien kunnen ze alle negen een bijzonder sterke song voorleggen. Zo kunnen we er donder op zeggen dat vrijwel al deze bands uw oren de komende maanden en hopelijk ook de komende jaren op de mooiste manier mogelijk zullen teisteren. Maar ondertussen denkt u waarschijnlijk al dat we een beetje onze stoelgang intrekken wat onze keuze betreft, daarom volgt nu onze top drie.

  1.  DVKES
  2. Alison Jutta
  3. Yong Yello

U kan vanaf nu een week lang stemmen via de website van Studio Brussel. Op donderdag 30 januari zullen we weten wie de 'Nieuwe Lichting 2020' zal worden. U kan hier alvast nog eens alle songs herbeluisteren.

23 januari 2020
Nick Van Honste