De Beren Gieren - Stress Als Optie

De Beren Gieren - Stress Als Optie

Bijna had de band dit nummer zelf afgeschreven.

‘Less Is Endless’, het nieuwe album van De Beren Gieren werd door jeweetwelwat uitgesteld tot september. Eind vorig jaar bracht de band al A Funny Discovery uit, een meer dan zes minuten durende single met de typische complexe Gierende Beren-structuur, maar af en toe houden Fulco Ottervanger en de zijnen ook van een quicky. En dus is er nu Stress Als Optie, een nummertje van twee minuutjes.

Maar zelfs in die korte tijdspanne laat De Beren Gieren van alles gebeuren. De kameleonsound verandert zelfs in die honderddertig seconden een paar keer van kleur. Hoe dat komt, leggen ze graag zelf uit: “Zelfs op een kalme dag voelt het vreemd om geen stress te ervaren. De song benadrukt een gemoedstoestand waarin je kunt kiezen of je angstig bent of net niet. En ook de video, tegelijk nerveus en gestructureerd, illustreert die balans op een bevreemdend-meeslepende manier. Zie het als een uitnodiging om de dingen iets ruimer te zien, en de autopiloot te kunnen afschakelen."

"Bijna belandde deze track in de vuilnisbak. We hadden vier delen, maar vonden niet het juiste gevoel voor de algehele sfeer. Gelukkig gaven we niet op en wachtten we op het eureka-moment. Aanvankelijk waren de akkoorden, die nu het grootste deel van het nummer uitmaken, alleen bedoeld als outro. Maar uiteindelijk werden ze het belangrijkste."

4 april 2021
Marc Alenus