Concertgids mei 2022

Concertgids mei 2022

Ben je op zoek naar een concert? Of zie je door het bos de bomen niet meer? Dan hopen wij je met deze greep uit de concertkalender de komende weken van dienst te zijn.

Pete Doherty - woensdag 11 mei - Handelsbeurs (Gent)

Brexit of niet, in Gent voltrekt zich van 10 tot 21 mei een multidisciplinair festival onder de noemer 'Everything UK'. Vooral films, maar ook een aantal concerten. Het meest in het oog springend, is ongetwijfeld (ex?) enfant terrible Pete Doherty. De man sleept zowel een kwalijke reputatie met zich mee als een geniaal cv (Libertines! Babyshambles!). Nu Vincent Van Quickenborne de gokreclame wil verbieden, raden we je nog gauw aan een gokje te wagen op Pete Doherty.

   

Aksak Maboul - woensdag 11 mei - De Studio (Antwerpen)

Brusselse avant-garde uit de jaren zeventig, die sporen naliet in de nationale en internationale alternatieve scene. Mastermind Marc Hollander (ook de man achter het Crammed Records-label) houdt de nalatenschap terecht levend en toert met onder meer dochter Faustine Hollander en Véronique Vincent. Wij zagen de band deze maand al aan het werk bij Democrazy en op Les Nuits Botanique en vinden het haast een verplichte les vaderlandse muziekgeschiedenis.

Harvesters - donderdag 12 mei - Missy Sippy (Gent)

Na twee jaar winterslaap, zijn ook de café-optredens terug van heel erg gemist. Het doet deugd om bands met het hart op de juiste plaats weer te horen en zien, maar ook voelen en (helaas) ruiken. Wie zijn blues en roots graag eerlijk en vettig heeft, kan donderdag terug terecht in het centrum van Gent voor Harvesters. Volgens de organisatoren "een cocktail van stevige tunes en grooves die perfect matcht met een lokaal bier van minstens 8% alcohol". Dat treft, want tramlijn 1 en 4 bevinden zich op kruipafstand van de Missy Sippy!

Tool - vrijdag 13 mei - Sportpaleis (Antwerpen)

In de categorie uitverkocht-en-we-wrijven-het-er-nog-eens-dik-in: deze vrijdag speelt Tool in het gezellige Sportpaleis. Wie een ticket heeft, zal er ongetwijfeld van genieten. Wie geen ticket heeft, zal ongetwijfeld genieten van vijf of zes andere concerten met die niet-bestede 87,87 euro. Hoeren met een lul, quoi!

Calexico - vrijdag 13 mei - Ancienne Belgique

Wie Tool toch maar iets te serieus en ingenieus vindt, kan diezelfde dag ook luchtig onthaasten met Calexico in de AB. Donkere klanken of aanstekelijke naar de zomervakantie knipogende vibes. Aan u de keuze.

DIIV - zondag 15 mei - Les Nuits Botanique (Brussel)

Op Les Nuits is kiezen verliezen, want komende zondag kun je er zowel het momenteel hippe Wet Leg als het immer hippe DIIV aan het werk zien. In twee verschillende zalen weliswaar. Maar omdat Wet Leg al eeuwen hopeloos uitverkocht is, wijzen we je dan maar weg naar het Amerikaanse DIIV. Die band rond zachary Smith speelt eigenlijk al tien jaar variaties op hetzelfde nummer, maar dat deert niet, want DIIV zet al drie albums lang een perfecte synthese neer van alles wat we spannend vinden aan shoegaze en indierock.

Kristin Hirsh - dinsdag 16 mei - Stadsschouwburg (Sint-Niklaas)

De intussen half-mythologische harmonieuze helft van Throwing Muses komt naar Sint-Niklaas voor een akoestische set, waarbij ze uit de drie decennia overspannende oeuvre zal vissen, zowel solowerk als werk met Throwing Muses.Mogwai - woensdag 18 mei - Ancienne Belgique (Brussel)

Sommige bands hoeven geen introductie. Laat Mogwai daar eentje van zijn. Dit concert stond oorspronkelijk in de Lotto Arena gepland, maar dat bleek iets te hoog gegrepen. Voor het concert in de AB zijn nog tickets beschikbaar. En laat dat goed nieuws zijn, mocht u er nog geen hebben. Al ruim een kwarteeuw bezig en eigenlijk stelden deze Schotten nog nooit teleur. De trips, die ze ons live kunnen bezorgen, mogen gerust bovenaan ranken op Tripadvisor. O ja, het niet minder interessante bdrmm mag als support act aantreden!

Black Midi - woensdag 18 mei - Aeronef (Lille)

Door een speling van het corona-lot werden zowel de concerten van Mogwai als Black Midi uitgesteld naar dezelfde dag: 18 mei. Even balen, maar misschien vind jij de keuze tussen de toekomst van het verleden en de toekomst van het heden gemakkelijker dan wij. Voor Black Midi moet je wel even over de grens wippen naar Lille (Rijsel), maar de Britse virtuoos wipt voor ons al een paar jaar lang met aandrang over de grens van onze comfortzone.E - donderdag 19 mei - Djingel Djangel (Antwerpen) & zaterdag 21 mei - Magasin 4 (Brussel)

Thalia zedek heeft vele gedaantes. Meest bekend is wellicht de band Come (waarmee ze in het najaar in de Botanique en de 4AD staat), maar een paar maand geleden was ze nog in het land als de Thalia Zedek Band. Deze maand komt ze als het trio E (met onder andere ook nog Gavin McCarthy van Karate in de rangen) naar Antwerpen en Brussel. Afgaand op het onlangs verschenen album ‘Any Information’ neem je geen enkel risico door een kaartje voor één van die shows aan te schaffen.

Sophia - zaterdag 20 mei - De Kreun (Kortrijk) & zondag 21 mei - Het Depot (Leuven)

Nog een keer in de categorie "sommige bands hoeven geen introductie": Sophia. Duyster all time hero Robin Proper-Sheppard zat in Berlijn twee jaar “zijn kas op te fretten” om opnieuw te kunnen touren. Deze maand sluit hij een (korte) Europese tour af in zijn voormalige tweede thuisland. Het is geen geheim dat de huidige met Belgische muzikanten doorspekte line-up misschien wel de stevigste line-up is die Sophie de voorbije kwarteeuw kende. It’s easy to be lonely, dus ga er gewoon heen!

10 mei 2022
Christophe Demunter