Compro Oro - Suburban Exotica

Compro Oro - Suburban Exotica

Drie singles deelden we al uit ‘Suburban Exotica’ en nu is er eindelijk een hele plaat.

Voor ons geen neerstortende vliegtuigen, lekkende boten, ontsporende treinen of lekke autoband. Wij reizen graag in ons hoofd en op de tonen van het Gentse Compro Oro gaat dat perfect. Twee jaar geleden verscheen hun ep ‘Bombarda’ die ons aan land bracht in Cuba. Dit keer is het westen en noorden van Afrika aan de beurt, al geven de zes jonge honden en Dijf Sanders er een geheel eigen twist aan. En ook Joachim Cooder – jawel de zoon van! ­– kwam op drie nummers meespelen. Hij bracht zijn array mbira (soort duimpiano) en percussie mee.

De plaat opent met het reeds bekende en dansbare Miami New Wave dat klinkt als een update van Talking Heads: new wave, jazz en wereldmuziek vinden elkaar in een groovy mix. Ook eerste single Lalibela en tweede single Rastapopoulos, die in het midden van de plaat staat, is dansbaar, zelfs na een paar cocktails te veel. Lome woestijnblues met korte zandstormpjes van jazzy marimba toveren beelden van buikdanseressen op ons innerlijke netvlies.

Elders wordt de sfeer nog broeieriger en zelfs hallucinerend. Dat is het geval op 11 Dolar iPhone dat je meeneemt naar kleurige kraampjes op een stoffige markt in Marrakech of Fez. Bij Dark Crystal zien we dan weer een sterrenhemel in de woestijn met miljoenen flikkerende sterren aan de hemel. Dansen en hallucineren gaan ook samen. Dat bewijst Mogadishu dat een dansbeat koppelt aan een marimba die als tumbleweed doorheen het nummer rolt. Ook Geef Je Geld heeft stevige drums als basis waarrond dan glockenspiel, gitaren en allerlei trommels dansen. Ideaal voor een volksfeestje in Borgerhout of Rabot.

Met een mix van latin, Afro-Cubaanse muziek, jazz en psychedelica weet Compro Oro moeiteloos tien nummers lang te boeien. Je weet nooit vooraf waar je eindigen zal al is dat in dit geval in het Kruitvat, maar laat dat vooral de pret niet drukken.

18 oktober 2019
Marc Alenus