Charlotte Jacobs - The Shape Of Wandering

Charlotte Jacobs - The Shape Of Wandering

Charlotte Jacobs was hier vorige maand al eens te gast met een single uit deze ep. Nu is het schijfje er helemaal, samen met een duizelingwekkende clip voor nieuwe single, opener Where You Want Me To?

Dat Vlaanderen te klein was voor Charlotte Jacobs bleek al in 2019 toen ze de ep ‘Fishtale’ uitwierp, net als ‘The Shape Of Wandering’ een verzameling van vijf songs waarin de in Brooklyn, NY gevestigde, Belgische jazzzangeres zich helemaal uitleeft, vertrouwend op haar intuïtie, maar ook met veel zin voor experiment. Belangrijkste instrumenten zijn synths en… die stem, die ze op ongelooflijk creatieve wijze gebruikt, geïnspireerd door zowel het mantrische spoken word van Anne Clark als door Laurie Anderson.

In opener en nieuwe single Where You Want Me To fungeert de in laagjes gestapelde stem als backdrop terwijl ze in vorige single Other Half elegante en zwierige jazzlijnen zong. Op het meer dan zes minuten lange titelnummer zingt ze aanvankelijk lang gerokken noten, maar vanaf halfweg zet ze de stem in loop als koppig en weerbarstig ankerpunt waarrond de percussie compleet uit de bol gaat.  

Samen met percussionist Raf Vertessen, die een zwevende en vrije drumstijl heeft met veel zin voor improvisatie, verklankte Jacobs haar leven in de metropool. Alles gaat er razendsnel, maar toch vindt Jacobs hier en daar rustpunten en toont ze momenten van vrouwelijke kracht en zachtheid, zoals al te horen in Other Half en te zien is in de clip bij Where You Want Me To.

B, de eerste single uit de ep, laat beide aspecten aan bod komen. De zang- en synthlijnen klinken troostend en empatisch, terwijl de percussie van Vertessen er boven en tussen lijkt te zweven, zoals het altijd aanwezige achtergrondgeluid van een stad.

In Immerse Yourself fungeert de drumbeat dan weer aanvankelijk als ondergronds fundament, terwijl Jacobs rustige zanglijnen trekt. Wanneer die een psychedelisch karakter krijgen, lijkt ook de percussie te fladderen. “Let’s walk, let’s walk”, klinkt het als een mantra. We laten ons maar wat graag bij de hand nemen doorheen Pound Ridge reservation, daar waar de clip voor Where You Want Me To werd geschoten.

7 mei: concertfilm: Charlotte Jacobs & Raf Vertessen Facebook/Youtube live

12 april 2021
Marc Alenus