#CestDuNile - Nile Rodgers - The Land Of The Good Groove (1983)

#CestDuNile - Nile Rodgers - The Land Of The Good Groove (1983)

In 1978 dachten we bij het horen van Le Freak”: “Leuk nummertje voor een eendagsvlieg". Maar het is een hoogvlieger gebleven, Nile Rodgers en zijn Chic.  We hadden ook nooit kunnen vermoeden dat er in de man naast een begenadigd gitarist ook nog een compleet en übersuccesvol producer schuilde. Reden genoeg om een week lang de schijnwerpers te zetten op de muzikale strapatsen van Nile Gregory Rodgers Jr. (°1952).

Als ons geheugen ons niet in de steek laat, was het één van de favoriete platen van het jaar 1983 van opperscab Guy Swinnen en wij deelden die mening. Het was ook een track die regelmatig de ether passeerde op één van onze favoriete zenders, Radio Cité onder auspiciën van wijlen Marc Moulin, een kwalitatief huis van RTBF waar de dingen ook al eens mochten funken. Intussen hebben we de volledige lp 'Adventures In The Land Of The Good Groove' tweedehands op de kop kunnen tikken en het is een plezierige aanvulling op de Chic-catalogus.

Alle elementen (beats, productie en technieken) zijn zeer 1983, maar als je lang genoeg wacht, klinken ze weer bijzonder hip anno 2021. Destijds was het een manier om de ban te breken na een paar minder lopende Chic-platen, maar ook deze solo-uitstap leverde niet het grote succes op voor Rodgers. In zijn autobiograifie geeft hij dat ook ruiterlijk toe: "I knew it was a flop right away. I'd been so afraid of being labelled a disco musician that I was too tentative about the album's direction. And the songs weren't hooky enough. Over all, I wasn't clear philosophically or sure what I was trying to say."

Nochtans waren de kritieken destijds lovend met Smash Hits - “10/10 score, Amazing! Incredible!...the best thing I've heard in five years. If David Bowie's LP is half as good it will be excellent". Rolling Stone was kritischer en hoopte op een Chic-reünie: "Perhaps Adventures in the Land of the Good Groove will revive the semiconscious Chic, whose career is at a low point, and transport Nile Rodgers and Bernard Edwards back to the top of the charts with their next album." En dat was nog even wachten, want Chic kwam pas in 2015 terug samen en dat - frappant - samen met het nieuwe Land Of The Good Groove-platenlabel. Kreeg Rolling Stone toch nog gelijk.

25 maart 2021
Laurens Leurs