#Canada - The Tragically Hip - Fifty Mission Cap (1993)

#Canada - The Tragically Hip - Fifty Mission Cap (1993)

Het cliché zegt dat Canadezen gewoonweg de vriendelijke en beleefde versie van de Amerikanen zijn. Gek van ijshockey. En Franstalige Canadezen zouden luizige chauffeurs zijn. Wij houden ervan, van onze meertalige Noord-Amerikanen. Daarom deden wij een arbitraire greep uit hun beste rockers.

Misschien wel onze favoriete Canadese groep. Het wonder van deze intense Canadezen met frontman uit de duizend Gordon Downie, die ons al verliet. Er zal altijd te weinig Gordon Downie in de wereld zijn. Niet de allergrootste zanger , maar zijn gloed, humor en passie zijn quasi ongeëvenaard in het rockheir van vandaag.

Vandaag eentje van wellicht best verkochte plaat 'Fully Completely', die hen over de hele wereld onder de welgemeende aandacht bracht. Een song over Bill Barilko, een hockeyspeler (een Canadees archetype benadrukt) wiens finale doelpunt de Toronto Maple Leafs de Cup opleverde. In 1951, Vier maanden en vijf dagen na zijn winnende goal, verdween hij letterlijk van de radar met een vliegtuigje, bestuurd door zijn vriend Henry Hudson op weg naar zijn woning in Timmins.

Elf jaar lang werd er, ondanks talloze zoektochten, geen spoor van de heren gevonden. Zijn locker op de club bleef gedurende al die tijd onaangeroerd, uit respect voor hun sterspeler. Weinig geestige en ongeïnspireerde geruchten deden de ronde dat hij overgelopen was naar de Sovjet-Unie om daar jonge Sovjets te trainen. Op 9 juni 1962 vond piloot Gary Fields dan het wrak van de Fairchild 24, honderd kilometer van Chochrane, Ontario. Elf jaar na de cupwinst en de verdwijning werd hij alsnog te ruste gelegd in geboorteplaats Timmins.

Ook de song en het eresaluut van The Tragically Hip werd zo'n beetje Canadees erfgoed, want het nummer wordt steevast gespeeld bij de opwarming van de Maple Leafs-thuismatchen en in de spelerslounge vind je de ingekaderde, handgeschreven tekst van Gordon Downie. En telkens als The Hip in het Air Canada Centre speelden, kreeg de banner met het nummer van Barilko een plaats op het podium.

Barilko en Downie kijken nu vanop een wolk toe tijdens hun great gig in the sky.

 

13 juli 2021
Laurens Leurs