Bun - Far From Home

Bun - Far From Home

Zes singles in acht maand tijd, radioaandacht van Willy, StuBru en buitenlandse zenders, steun van regisseur Jan Verheyen en toch heeft Bun nog maar tweehonderdachttien maandelijkse luisteraars op Spotify. Je zou voor minder het hoofd laten hangen, maar niet Brecht VanVyaene. Die is wel wat klappen gewend.

VanVyaene, aka Bun startte als gitarist van de instrumentale post-metalband Miava, maar u weet misschien nog wel wat die band overkwam: hun drummer Jelle, beste vriend van Bun, werd aangereden door een wagen en overleefde het niet. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf.

Het duurde een tijd voor Bun van die klap herstelde, maar eens dat het geval was, besloot hij het leven te vieren met een eigen project. Zes singles leverde dat al op en heel vaak vergelijkingen met Oasis. Wie de stem van VanVyaene hoort, kan inderdaad niet om die Britpopband heen, maar wij horen er ook iets is van Richard Ashcroft (The Verve).

Kon slechter dus en daarom voelt het zo onwezenlijk dat deze jongeman nog niet meer bekend is. Met zijn nieuwste single Far From Home bevestigt hij alleszins zijn talent voor het schrijven van goede nummers. De track start met een Billy Bragg-gitaartje en katapulteert ons dan met een klap terug naar de nineties waarin grunge en britpop elkaar naar de kroon staken. Bun slaagt er in elementen uit beiden te verenigen: de melancholie van de Britpop en de energie van de grunge.

Over het nummer zegt Bun dat het gaat over de post-vakantie blues op het moment dat je net terug bent van een leuke reis. Je had de tijd van je leven op een magische plek en dan wordt je plots met beide voeten terug in de realiteit geplant. En je vraagt je af: wat betekent mijn gewone leventje eigenlijk?

De riff had hij al een poosje, maar het vervolg van de song kwam pas toen hij verveeld op zijn rug naar de wolken lag te kijken en overvliegende vliegtuigen zag. Plots sprong de zin ā€œIā€™m watching airplanes, as they fly by above.ā€ in zijn hoofd. Hij vloog naar binnen, greep zijn gitaar en de song gulpte er uit.

Meer Bun nodig?

29 november 2020
Marc Alenus