BRUCE

Introducing

Punk is nog altijd de kakkerlak van de muziek. Niet kapot te krijgen.

BRUCE

Ook in Aarschot waar BRUCE zijn wortels heeft, overleeft het genre. Ooit heette de band Leftovers (niet te verwarren met de Australische punkband The Leftovers), maar toen ze meededen aan Humo’s Rockrally grapte Frank Vanderlinden dat de band niet “Leftovers” heette, maar wel “Bruce” omdat gitarist Wim Asselberghs nogal op de boss leek.

Toen later, in 1993 een nieuwe bandnaam gezocht werd, omdat de oorspronkelijke zanger er mee ophield en Wim in de ban was van bands met korte jongensnamen zoals Zeke, was BRUCE geboren. Sinds de jaren negentig liet de band drie albums op de wereld los en daarmee veroverde de band zijn unieke plaats in de Belgische scene.

BRUCE speelt garagepunk en klinkt als geen enkele andere band in de Belgische scene. Je moet al teruggaan tot The Spanks om een band te vinden die wat op ze lijkt.  

Maar… zoals echte punks, heeft BRUCE maar af en toe een opstoot van ambitie zoals blijkt uit de tekst van Sinful Ink . De vorige plaat ‘The Vaticano Trail’ dateert al van 1997. Toch klinkt BRUCE nog altijd heel levendig. De band bleef dan ook heel die tijd bestaan met als enige ambitie: plezier maken. Jaren werd er gewerkt aan ‘My Latest Popstar Crush’. Best lang als je weet dat het plaatje zijn acht nummers prijsgeeft in… dertien minuten.

In korte, snedige songs en met een beperkt aantal bouwstenen slaagt de band er in om energetisch en toch melodisch te klinken, wat meteen een groot een groot verschil is met Cocaine Piss, de punksensatie uit Luik. Uiteraard is de band niet uit op vernieuwing, maar het zijn kleine zaken zoals een Deense tekst in Pass På (Piger er Aggressiv), de humor (die tekst van Treehugger!) en de gedrevenheid die de band interessant maken.

De pittige openings- en titelsong combineert seks, feminisme en lust en ook uit Ladygarden en het reeds genoemde Pass På blijkt een meer dan gezonde interesse voor de andere sekse, maar neem alles vooral niet te serieus. Het spelplezier primeert.

Echte Punk is niet dood en BRUCE is boss.

‘My Latest Popstar Crush’ is uitgegeven in eigen beheer en kan bekomen worden via BRUCE en op live shows. De band speelt in South Of Heaven te Bilzen op 9/12 en in JH Tijl in Diest op 19/12

5 december 2016
Marc Alenus