Broeder Dieleman & Bonnie 'Prince' Billy - split single

Broeder Dieleman & Bonnie 'Prince' Billy - split single

De samenwerking uit 2015 krijgt een geweldig vervolg.

In 2015 tourden Broeder Dieleman en Bonnie “Prince” Billy samen door Nederland met unieke onversterkte optredens in kleine kerkjes. De samenwerking kreeg verder vorm in een 7 inch single waarop ze elkaars werk coverden, Bonnie in het Engels, en Tonnie Dieleman in het Zeeuws-Vlaamse streekdialect.

Nu, zes jaar later, is er een vervolg. En wat voor één! Tijdens de lockdown stuurden de twee muzikanten elkaar een titel voor een lied waar ze vervolgens mee aan de slag gingen. Bonnie “Prince” Billy schreef Love Is The First Law (naar een tekst van Jan Huissoon, de negentiendeëeuwse volksartiest die we kennen uit het werk van broeder Dieleman) en Tonnie Dieleman schreef There Are Worms In Your Circle, There Are Wolves.

De single werd opgenomen in Louisville, Los Angeles, Chicago, Utrecht en Melbourne en bevat bijdragen van  internationale muzikanten als Jim White (Dirty Three) en Peter Slager (Bløf).

Love Is The First Law is gearrangeerd door Emmett Kelley, die al lang met Bonnie samenwerkt. Het nummer begint kabbelend, maar legt na een langgerekte zucht van het harmonium al snel de onrust bloot die ons in deze rare tijden in zijn greep heeft. De drums verzanden in hakkelen en de pianosnaren lijken te knappen, terwijl de zangers “My arms, My heart, My eyes, Our arms, Our hearts, Our eyes”, herhalen als een mantra.

Broeder Dieleman kent het oeuvre van Bonnie “Prince” Billy maar al te goed en de woorden van There Are Worms In Your Circle, There Are Wolves zijn Oldham dan ook op het lijf geschreven. De pianotoetsen vallen als regendruppels naar beneden en de banjo van broeder Dieleman lijkt zichzelf bijna te vergalopperen, maar alles valt toch samen, wat laat zien wat een fantastische zanger Oldham is.

Met deze tweede single van Bonnie en Dieleman begint er iets van een traditie te ontstaan en de twee muzikanten sloten een pact om meer singles uit te brengen in de toekomst, wanneer het juiste moment er weer is. Dat zal altijd iets zijn om naar uit te kijken!

Voor deze single maakte Tonnie Dieleman ook het artwork, volledig in de stijl van die van zijn album ‘De Liefde Is De Eerste Wet’. Hij verwierf tijdens de lockdown de vaardigheid om papierknipkunst te maken. Zo maakte hij het artwork waarop we Jan de Prentenknipper, een marskramer en een leurder zien, onderweg met zijn koopwaar zoals muzikanten dat op dit moment niet kunnen.

21 mei 2021
Marc Alenus