#BobEzrin - Kiss - Shout It Out Loud (1976)

#BobEzrin - Kiss - Shout It Out Loud (1976)

Eén van de meest succesvolle producers van de jaren zeventig, de canadees Robert Alan Ezrin aka Bob Ezrin, krijgt deze week van ons alle aandacht.

Even wat minder drama dan bij Lou Reed en Alice Cooper, maar pure, onversneden good time rock-‘n-roll met Kiss. Ezrin zou doorheen de Kiss-carrière wel vaker zijn diensten lenen, hetzij als producer, hetzij als componist.

De grondslag van Shout It Out Loud bevond zich in een oudere song, toen Paul Stanley en Gene Simmons nog in een vroegere groep speelden met de naam Wicked Lester. Zij coverden Hollies-song I Wanna Shout van de hand van Allan Clarke en Terry Sylvester. Toen ze een aantal jaren later met Kiss aan de vierde lp 'Destroyer' werkten, kwam Gene Simmons met een variatie op de tekst op een totaal nieuw nummer dat op een regelrecht anthem en partysong uitdraaide.

Ze schreven het nummer op Bob Ezrins piano in zijn appartement in New York. 'Destroyer' was de eerste plaat die ze met Ezrin opnamen en hij was erg begaan met de muziek, die vooral gericht was op adolescenten. Ze wilden het naar een niveau hoger tillen. Naar verluidt ontleedde hij de muziek tot op het bot op een krijtbord.

Shout It Out Loud was losjes gebaseerd op een soulnummer van The Four Tops, I Can’t Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch). Paul Stanley: "You have the verse, 'Well the night's begun and you want some fun, do you think you're gonna find it, think you're gonna find it.' That answer in the background is The Four Tops! The call-and-response is something that the Four Tops did in Sugar Pie Honey Bunch." Ook de drumbeat van Peter Criss werd gemodelleerd op het soulnummer.

Het was de eerste single van de plaat, gekozen omwille van het radiovriendelijke karakter, de hoge meezingfactor en de attitude. Het was de ballad van de plaat Beth die de grootste hit van de plaat werd, maar Shout It Out Loud bleef wel één van de grote live-favorieten.

22 juni 2022
Laurens Leurs