Barry Adamson - 'Memento Mori (Anthology 1978-2018)'

RE:introducing

Barry Adamson - 'Memento Mori (Anthology 1978-2018)'

Zijn carrière is imposant, maar desondanks is hij steeds in de schaduw gebleven van de bands en acts waarvoor en waarmee hij heeft gewerkt. Nochtans is ook zijn solowerk vaak meer dan de moeite. En dan hebben we het nog niet over de soundtracks en andere tussendoortjes. Op deze compilatie staat een doorsnede van zijn werk.

Doet de naam geen belletje rinkelen, dan kent u ongetwijfeld wel Magazine, Nick Cave & The Bad Seeds, Visage, The Birthday Party, Iggy Pop, Grinderman, The Jon Spencer Blues Explosion, David Lynch, Depeche Mode en nog een hele stapel andere namen. Het zijn andere namen waarmee Barry Adamson heeft samengewerkt, waarvoor hij heeft opgenomen, waarvan hij tracks heeft geproducet of voor wie hij nummers heeft geschreven.

Parade schreef hij mee met de andere leden van Magazine en het kwam terecht op het debuutalbum van de band. From Her To Eternity is één van de songs die hij samen met Nick Cave schreef. Maar op deze compilatie primeert in de eerste plaats zijn solowerk, waarvan The Hummingbird de meest recente exploot is en zelfs nooit eerder verscheen.

Maar grasduin vooral door de fantastische jazzuitstapjes (Jazz Devil, The Big Bamboozle,...), die de man deed, geniet van popsongs als Civilization en The Long Way Back Again, die hij moeiteloos uit de mouw lijkt te hebben geschud, hoor de triphop van Come Hell Or High Water en Something Wicked This Way Comes die hij zich schijnbaar achteloos eigen maakte.

Misschien is Set The Controls For The Heart Of The Pelvis nog wel zijn meest bekende solosong, ook al omdat Jarvis Cocker hem daarbij een mondje toestak, maar er zijn er andere, die je versteld doen staan van de diversiteit, die deze duizendpoot aankan. Nummers zoals de skapastiche (!?) van het James Bond-thema of de titelsong van de soundtrack bij de nooit gemaakte film The Man With The Golden Arm.

Adamson maakte het zijn fans niet altijd even gemakkelijk. Zo was zijn optreden in de Botanique voor ons alvast een zware tegenvaller, maar dat neemt niet weg dat hij van alle markten thuis is en dat wij vastberaden zijn om hem te blijven volgen. Nu is het aan u om hem te leren kennen of om nog even terug te blikken op al het moois dat hij al realiseerde.

8 januari 2019
Patrick Van Gestel