Autumn Falls 2016 tips deel 2

Voorbeschouwing

Drie maanden, zevenendertig zalen en te veel shows om op te noemen, maar allemaal de moeite waard. Dat is Autumn Falls.  En toch zijn er een paar bij waarvan we vinden dat je ze echt niet mag missen. Shows waarvoor je zelfs je bedgeno(o)t(e) alleen laat liggen. En die vermelden we hier in drie edities. Vandaag editie twee met shows tussen 23 oktober en 23 november.

Death Grips: Extreme Hiphop

Datum: 31 oktober

Zaal: AB, Brussel

Support: onbekend

De gids zegt: Eerlijk: geen idee wat er juist gaat gebeuren wanneer Death Grips het podium van de AB gaat betreden. Weinig groepen hebben zoveel controverse kunnen opwekken in zo weinig tijd. Ruzie met hun label, een naakte penis op de cover, een split up - en dan blijkbaar toch weer niet. De groep heeft de volumeknop altijd op elf staan en dan hebben we het nog niet over de muziek gehad. De combinatie van de teksten van MC Ride en de productie van Zach Hill en Flatlander maakt dat dit een van de strafste experimentele hiphop-bands is die er rondloopt (en daar is veel competitie voor).

Audioguide:

 

Steve Gunn: snarenvrienden

Datum: 7 november en 9 november

Zaal: De Zwerver, Leffinge & Het Bos, Antwerpen

Support: Nathan Bowles

De gids zegt: De kans dat u Steve Gunn ondertussen al kent, is groot. De man leverde met ‘Eyes On The Line’ opnieuw een plaat vol prachtig gitaargetokkel af. Belangrijker is dat u goed op tijd moet komen om het voorprogramma te zien. Net zoals Steve Gunn uit de band rond Kurt Vile, komt Nathan Bowles uit de groep rond Steve Gunn. Met ‘Whole & Cloven’ leverde hij een plaat af vol referenties naar de Amerikaanse folktraditie. Het is moeilijk te geloven, maar mogelijks slaagt hij er met zijn set wel in om de banjo terug een cool instrument te maken.

Audioguide:

 

Echo Beatty: Gespleten donkerte

Datum: 21 oktober

Zaal: De STUDIO, Antwerpen (of op 10/12 in de Velinx, Tongeren)

Support: Nausica

De gids zegt: Met hun debuutplaat ‘Tidal Motions’ maakte Echo Beatty drie jaar geleden meteen duidelijk dat hun bliepje op onze radar in de gaten moest gehouden worden. Voor hun tweede trokken ze naar Berlijn en die gespleten stad sloop diep in de muziek van het duo. Een genre op hun muziek plakken is quasi onbegonnen werk. Collega-recensenten hoorden van alles in van folk noir tot Portishead, Chelsea Wolfe, Beach House, Nick Cave en Patti Smith toe. Dat betekent dus gewoon dat Echo Beatty zijn eigen sound heeft. Dit voorjaar tourde de band om ‘Nonetheless’ te promoten. In het kader van Autumn Falls mag de band maar liefst vier keer opdraven. Wij kozen voor hun passage in de gezellige De Studio. Twee shows zijn er al geweest. Twee moeten er nog komen. Kom niet klagen dat u ze gemist heeft.

Audioguide:

 

TaxiWars: Jazzkoorts

 

Datum: 14 november

Zaal: Het Bos, Antwerpen

Support: Tape Cuts Tape

De gids zegt: Het was Tom Barman zelve die ons de eerste stap in die gevaarlijke complexe wereld van de jazz heeft doen zetten. Eerst door de jazzinvloeden in de eerste platen van dEUS, daarna door, daarna door het schitterende Cristo Redentor van Donald Byrd (1964) te samplen in Summer’s Here van Magnus. En omdat Tom Barman nu eenmaal geen zittend gat heeft en niet genoeg heeft aan twee projecten en de voorbereiding van een tweede film moest het er ooit van komen: een jazzproject. Tom Barman zingt en stelt zich ten dienste  van drie rasechte jazzmuzikanten: Robin Verheyen, Nicolas Thys en Antoine Pierre. Dat resulteerde in ‘TaxiWars’ vorig jaar – interessant – en in ‘Fever’ dit jaar – interessanter en beter. ‘Fever’ laat een groep horen die met meer vertrouwen speelt en meer durft te experimenteren, goed nieuws voor wie tickets heeft. Het slechte nieuws voor wie er geen heeft: het concert in Het Bos is helemaal uitverkocht.

Audioguide:

 

Maurits Pauwels Groep: eens god altijd god

Datum: 19 november

Zaal: 4AD, Diksmuide

Support: Aldous Harding

De gids zegt: Nog een dEUS-spin off. Of nee, toch niet. Mauro Pawlowski maakt niet langer deel uit van de groep rond Tom Barman. Maar een god blijft hij toch, ook als hij het in het Nederlands doet. Dat vinden ook de mensen van Toutpartout, want Pawlowski mag maar liefst vijf keer opdraven tijdens Autumn Falls (ook op 16 oktober in de AB, 18 november in Het Depot te Leuven, 20 november in de Muziekodroom in Hasselt en 23 december in de Arenberg te Antwerpen). Waarom we dan helemaal naar het verre Diksmuide trekken? Ten eerste omdat de zestiende oktober vandaag is en ten tweede omdat in het voorprogramma ene Aldous Harding speelt. Naar een show waar Pauwel De Meyer opent, gaan we dan wel in december. Harding had in juli al een tweede album uit moeten hebben. We hoorden er in maart zelfs al een song of acht uit in Tourcoing en we zijn helemaal zot van deze Nieuw-Zeelandse. Ze is speciaal, theatraal, grappig en tegelijk ontwapenend eerlijk. Niet te missen!

Audioguide:

 

Voor meer tips. Check de special met tips van de mensen van Toutpartout zelf.

(rvp, gv, ma)

17 oktober 2016
Marc Alenus