As simple as do re mi (deel 2/2)

As simple as do re mi (deel 2/2)

Altijd intrigerend, die bandnamen. En al zeker als ze bestaan uit schijnbaar terloops samengeraapte letters. Maar die letters staan vaak ergens voor. Net wat wij interessant genoeg vinden voor een lijstje. U kreeg al de eerste helft van het alfabet. Nu volgt de rest.

N.E.R.D.

De groepsnaam van het collectief van Pharrell Williams en Chad Hugo is ongetwijfeld een van de meest gekende in dit lijstje. N.E.R.D. staat namelijk voor “No-one Ever Really Dies”, een hoopvolle gedachte in deze barre tijden.

OMD

De afkorting van Orchestral Manoeuvres In The Dark. Een bandnaam die bassist Andy McCluskey haalde uit een reeks teksten en ideeën, die hij op de muur van zijn slaapkamer had geschreven. De naam was geschikt omdat ze niet wilden doorgaan voor een punkband. Missie geslaagd, als je het ons vraagt.

PVT

Oorspronkelijk luidde de naam van deze Australische groep met intussen drie albums op de teller Pivot, maar in 2010 werd na een rechtszaak besloten om de naam aan te passen tot PVT.

Q-TIP

Zijn moeder noemde hem Jonathan William Davis, maar dezer dagen gaat hij officieel door het leven als Kamaal Ibn John Fareed. U zou hem moeten kennen van hiphopgroep A Tribe Called Quest waarmee hij toch enkele baanbrekende albums maakte. Zijn naam kreeg hij van Afrika Baby Bam (van Jungle Brothers), met wie hij op de middelbare school zat. Het was daar trouwens dat hij Q-Tip werd gedoopt. Mocht u het niet weten, Q-Tips is een merknaam van de stokjes waarmee u wel eens de oren schoonmaakt, maar die intussen in de VS een omschrijving van het stokje is geworden, zoals dat bijvoorbeeld ook het geval was met Kodak.

R.E.M.

U weet natuurlijk dat dit staat voor rapid eye movement of het constant draaien met de ogen tijdens een droom. Misschien wel één van de bekendste groepen in dit lijstje. Maar daarom (nog steeds) niet minder gesmaakt.

SZA

Dat SZA de leading lady is van muzieklabel Top Dawg Entertainment (met o.a. Kendrick Lamar, Jay Rock en ScHoolboy Q, dat moge duidelijk zijn. Maar waar ze de inspiratie haalde voor haar artiestennaam, dat is een ander paar mouwen. In een interview met Complex liet ze weten dat ze haar inspiratie haalde uit het ‘Supreme Alphabet’, het document dat ook zorgde voor de namen van Wu-Tang Clan leden GZA en RZA. Op basis hiervan betekent SZA dus ‘Savior’, ‘Zig-Zag’, ‘Allah’.

TWOFVCE

Dit Antwerpse kwartet (nu ja, parkeren doen ze in Waasmunster bij drummer John Westminster) zocht en vond inspiratie voor de naam bij Batman, meer bepaald bij Harvey Dent/ Two-Face. De naam werd bedacht door zanger-toetsenist-gitarist-elektronicawizard Mo Clinton toen TWOFVCE nog een duo was, bestaande uit hemzelf en J. Grant (ook zang, toetsen en elektronica). Het onvoorspelbare karakter van deze tegenstander van Batman met het zwart-witte gezicht vind je ook terug in de muziek van TWOFVCE. Geen wonder, want ook de taken binnen de band zijn niet afgelijnd. Zingen doen ze alle vier en bij het schrijven van songs kan het gebeuren dat de zanger op de proppen komt met een baslijn of dat de drummer een gitaarhook opwerpt.

UI

Het is niet helemaal duidelijk waarop de naam van deze postrockgroep slaat. Mogelijkheden zijn te zoeken in de IT-sector (User Interface) of in de predicatenlogica (Universal Instantiation – nee, wij hebben ook geen idee wat het betekent). Wat we wel weten is dat ze lekker groovy muziek maken en drie langspelers hebben uitgebracht.

VHS Or Beta

De iets jongeren onder u klinkt het misschien vreemd in de oren, maar er was nog iets voor we massaal films (en muziek) streamden. Zelfs aan de blu-ray en dvd ging nog een ander format vooraf. En ook toen al was er een commerciële oorlog gaande tussen twee types van videobanden: de VHS of de Betamax. Hoewel de tweede beter van kwaliteit zou zijn, was het de eerste die doorbrak. Reden genoeg voor een Amerikaans bandje om die controverse als bandnaam aan te nemen. In 1997 zetten ze voet aan muzikale wal en officieel zouden ze nog steeds bestaan, hoewel het al van 2012 geleden is dat er nog nieuwe muziek verscheen.

W.A.S.P.

Algemeen wordt aanvaard dat de afkorting staat voor “We Are Sexual Perverts”, gezien dat ook zo vermeld stond op het debuut van deze heavy metalpioniers, maar echt vast staat dat niet. Zanger en songschrijver Blackie Lawless durfde er al eens de draak mee steken en antwoordde ooit op de vraag naar de naam met “We aint' sure, pal”. Grapjas, die Lawless.

XTC

The Dukes Of Stratosphear zou de oorspronkelijke bandnaam worden, maar Alan Partridge vond de naam te “flowery” en psychedelisch, waarna hij werd omgedoopt tot XTC, vooral omdat dat mooi oogde in print. De naam werd afgeleid van de uitroep die Jimmy Durante deed, toen hij het “ verloren akkoord” ontdekte. De groep nam trouwens ook nog platen op onder de originele naam, maar met dezelfde bezetting.

YG

De artiestennaam van West Coast-rapper Keenon Dequan Ray Jackson staat voor “Young Gangsta”. Voor wie denkt dat deze naam louter stoerdoenerij is, heeft het mis: Jackson sloot zich namelijk al op 16-jarige leeftijd aan bij de Bloods gang, een beruchte straatbende uit Los Angeles.

ZZ Top

Billy Gibbons legde ooit uit dat de band zich oorspronkelijk Z.Z. King wilde noemen, als eerbetoon aan B.B. King, maar uiteindelijk bleek die naam toch de dicht aan te leunen bij die van hun idool en dus werd gekozen voor ZZ Top, omdat B.B. King aan de top van de blueswereld stond.

6 maart 2021
Patrick Van Gestel