It's easy as 1 2 3 (deel 1/2)

It's easy as 1 2 3 (deel 1/2)

Altijd intrigerend, die bandnamen. En al zeker als ze bestaan uit schijnbaar terloops samengeraapte letters. Maar die letters staan vaak ergens voor. Net wat wij interessant genoeg vinden voor een lijstje.

ABC

Meer basic dan dit wordt het niet. Martin Fry hernoemde de band Vice Versa, nadat hij hen had geïnterviewd en daarna gevraagd werd als zanger. Waarom die bandnaam? Veel verder aan het begin van het alfabet kan je niet staan. Hoewel – dat geven we grif toe – dat uiteraard een pure veronderstelling is. De synthpop is er hoe dan ook niet minder leuk om.

BIG K.R.I.T.

Eén van de meest ondergewaardeerde rappers uit het zuidelijk deel van de VS is Justin Scott, beter bekend onder alias BIG K.R.I.T. Het tweede deel van die artiestennaam staat voor “King Remembered In Time”, iets wat we Justin Scott ten zeerste toewensen.

CCR

Ok, een beetje een inkopper dit. Maar tegelijk een algemeen aanvaarde afkorting voor Creedence Clearwater Revival. De drie delen van de naam van de band stammen van Creedence Nuball, een vriend van Tom Fogerty, terwijl John Fogerty het "Clearwater"-gedeelte bij een reclame voor bier haalde. De "Revival" heeft te maken met de hergeboorte van de band, die oorspronkelijk Tommy Fogerty & The Blue Velvets en The Golliwogs heette.

DRAM

DRAM brak door in de hiphopscene met de hitsingle Broccoli’ waarvoor hij op de steun van Lil Yachty mocht rekenen. Het acroniem DRAM staat voor “Doing Real Ass Music”. DRAM liet echter onlangs weten zijn artiestennaam te veranderen naar Shelley, zijn geboortenaam. Ideaal moment om het einde van DRAM te vieren!

EMF

Het zou ons verwonderen, indien u Unbelievable niet zou kennen. En dan passen ze ook nog eens perfect in dit lijstje. Wie het zich zou afvragen: de naam EMF staat voor Epsom Mad Funkers, de naam van een fanclub van New Order. Aan de andere kant is er Head The Ball, dat op de remix van Lies staat, waarin de woorden "electromotive force" en "ecstasy mother fucker" niet toevallig steeds weer worden herhaald.

FKJ

FKJ is de afkorting van French Kiwi Juice, een naam die verwijst naar de gemengde origine van multi-instrumentalist, zanger en producer Vincent Fenton. Zo heeft FKJ naast roots in Frankrijk ook roots in Nieuw-Zeeland, voor wiens inwoners de bijnaam “Kiwi” wordt gehanteerd. FKJ maakte enkele jaren geleden zijn naam op YouTube met een reeks video’s waarin hij de kijkers meenam naar improvisatiesessies met artiesten als Masego en Tom Misch.

G-Eazy

Met zijn gladde kuif, strakke kledij en overvloed aan vrouwen zou G-Eazy zomaar hiphops eenentwintigste-eeuwse reïncarnatie van Elvis Presley kunnen zijn. De inspiratie voor zijn artiestennaam haalde hij uit de initialen van zijn voornaam en tweede naam, Gerald Earl. G.E. veranderde al gauw in G-Eazy, en daarmee was Gerald klaar voor de rapwereld.

HIM

Oorspronkelijk H.I.M. Van His Infernal Majesty, een Finse gothic rockband uit Helsinki, gestart in 1991 door zanger Ville Valo en bassist Mikko "Mige" Paananen. In 1993 hielden ze er even mee op om in in 1995 door Valo en gitarist Mikko "Linde" Lindström nieuw leven te worden ingeblazen en er in 2017 finaal de brui aan te geven.

IDK

Eén van hiphops meest verfrissende nieuwe namen is Maryland-rapper IDK of “Ignorantly Delivering Knowledge”. “Ignorance is the best way for some people to learn. Listeners can equate IDK to making a mistake, doing something wrong and sometimes learning the hard way”, verklaarde hij in een interview met NME.

JID

Eén van de meest beloftevolle leden van J. Cole’s label Dreamville is ongetwijfeld Atlanta rapper Destin Choice Route, beter bekend onder zijn alias JID. Die alias komt van het Engelse woord ‘jittery’, wat zo veel als “nerveus” betekent. Destins grootmoeder sprak het woord schijnbaar speciaal uit en diende daarmee als inspiratie voor de artiestennaam van haar kleinzoon.

The KLF

Speciaal geval, The KLF. Stunts als het verbranden van geld of het weigeren de muziek op Spotify te plaatsen (aanvankelijk toch) zijn hen niet vreemd. Muzikaal is het al even geleden dat er nog iets nieuws van hen verscheen, maar er zit meer dan genoeg interessants in de backcatalogue om even mee verder te kunnen. En de naam? Die stond oorspronkelijk voor Kopyright Liberation Front, maar trouw aan de reputatie werden in interviews ook namen als Kings of the Low(er) Frequency, Kool Low Frequency, Keep Looking Forward en Kevin Likes Fruit gebezigd

LNZNDRF

Een supergroep zowaar, zoals er wel vaker opstaan (en nog vaker uitsterven). Hier gaat het om een samenwerking van Ben Lanz (Beirut), de broers Scott en Bryan Devendorf (The National) en Aaron Arntz (Beirut). De naam, die leidden ze gewoon af uit een aantal van de medeklinkers in de achternamen.

MF DOOM

Niet zo lang geleden werd een van hiphops meest unieke gezichten ons nog ontnomen. We hebben het natuurlijk over iedereens favoriete ‘supervillain’ MF DOOM. ‘MF’ in MF DOOM staat voor Metal Face, verwijzend naar het metalen masker dat hij telkens ophad, terwijl ‘DOOM’ een knipoog is naar Marvels superschurk Doctor Doom. R.I.P. MF DOOM.

28 februari 2021
Hannes Deraedt