And Also The Trees - 'Untangled'

RE:introducing

And Also The Trees moet zowat hét typevoorbeeld zijn van de Engelse, onderschatte cultband. De groep werd in 1979 opgericht door twee broederparen, waaronder zanger-tekstschrijver Simon Huw en gitarist Justin Jones die tot op vandaag de dienst uitmaken. Ze zijn afkomstig uit een klein dorpje in Worcestershire en ook de invloed van het landschap en de geschiedenis van het platteland is nog altijd sterk aanwezig in de muziek.

Op het nieuwe verzamelalbum ‘Untangled’ krijg je een mooie introductie tot And Also The Trees met zeventien door de band zelf gekozen songs uit een al negenendertig jaar durende carrière (die inmiddels dertien studioalbums en tientallen ep’s omvat). Zowel debuutsingle Shantell (1983) als Your Guess, een track uit het meest recente album ‘Born Into The Waves’ (2016), worden gekenmerkt door een unheimlich maar meeslepend sfeertje. Donkere, lichtjes dramatische sfeermuziek met poëtische teksten, zo zou je de sound kunnen omschrijven.

De loopbaan van de broertjes kende een kickstart, want in de eerste helft van de jaren tachtig mogen ze een paar keer mee op tournee met The Cure. Robert Smith produceerde trouwens hun eerste mini ‘From Under The Hill’ (1982), waaruit je hier het catchy So This Is Silence krijgt voorgeschoteld, Lol Tolhurst deed hetzelfde met het volwaardige debuutalbum. In dit decennium maken ze een aantal prachtplaten, met als hoogtepunt ‘Virus Meadow’ (1986). Daaruit werden de knap opgebouwde titelsong en het midtempo Gone… Like The Swallows weerhouden voor deze compilatie.

Eén en ander leverde de band een bijna mythische status en een loyale fanbasis op in enkele Europese landen, waaronder ook België. Niet alle nummers op de verzamelaar zijn even sterk of kunnen ons blijven boeien. Dat geldt in het bijzonder voor de bijdragen uit de jaren negentig, met als uitzondering misschien de onderhuidse spanning in Brother Fear (uit ‘Angelfish’, 1996). Een andere persoonlijke favoriet is de melancholische opener The Untangled Man, terug te vinden op het album ‘Further From The Truth’ (2003).

Al bij al vormt dit ‘Untangled’ een goede staalkaart van het unieke, pastorale geluid waarmee And Also The Trees zich van bij het prille begin onderscheidde van postpunkgeneratiegenoten als PIL, Joy Division of The Gang Of Four. Voer voor de breeddenkende waveliefhebber, maar evenzeer voor fans van artiesten als Nick Cave, Madrugada of Tindersticks bijvoorbeeld.

25 april 2018
Jan Vael