Alida - Hold Your Horses

Alida - Hold Your Horses

Twee jaar geleden maakten we kennis met deze folkzangeres uit Arnhem. Nu blijkt ze nog gegroeid.

Met debuutsingle Slow Motion riep Alida toen vergelijkingen op met Natalie Merchant en haar stem heeft nog altijd iets van de ex-zangeres van 10.000 Maniacs, maar muzikaal heeft ze ondertussen een eigen sound en die zal ze vanaf 9 juni helemaal prijsgeven op debuutalbum 'F.A.Q.', waarop ook "oudje" Slow Motion zal prijken.

Maar eerst is er Hold Your Horses, een prachtige, elegante single met maar liefst zeven strofes over heling en de verrassende ontdekking dat je door te vertragen en te verstillen aankomt waar je dacht te komen door heel hard te blijven rennen. Dat vertragen hoor je ook in de song zelf. Enkel begeleid door een akoestische gitaar en een subtiele baspartij bouwt het nummer op naar een gevoel van bevrijding waarvoor mede de elektrische gitaar van Jelle Haagsma toe bijdraagt.

Zelf zegt ze er dit over: “Ik schreef het nummer in één middag, iets wat mij bijna nooit gebeurt. In therapie bij een haptonoom kwam ik weer terug in contact met mijn lichaam en daardoor met een innerlijke kracht die ik vergeten was. Eigenlijk heb ik het nummer aan haar te danken want ik heb bijna letterlijk opgeschreven wat ze me leerde en wat ik onder haar begeleiding heb kunnen ervaren. Namelijk het smelten van iets dat zij een “gestolde gevoelservaring” noemde. Door te verstillen en te vertragen en toe te gaan naar de plek waar je alsmaar niet naartoe wil voelde ik uiteindelijk ruimte en zachtheid in m’n lichaam ontstaan waarvan ik niet wist dat die er was. Hold Your Horses zeg ik eigenlijk tegen mezelf: loop jezelf niet voorbij. Het kijkt terug op een weg die ik heb afgelegd en het viert de overwinning van een deel van jezelf te hebben herwonnen: het voelt misschien wel als mijn persoonlijk krijgslied.”

Photo: @sannetak

27 april 2023
Marc Alenus