Ahmed Soultan

Introducing

Ahmed Soultan

Ahmed Soultan zingt niet in één, niet in twee, maar in vier verschillende talen.

Ahmed Soultan (أحمد سلطان) komt uit marokko en is vooral bekend in de Afrikaanse en Arabische muziekwereld. Hij zingt maar liefst in vier verschillende talen, Amazigh, Arabisch, Engels en Frans en wordt beschouwd als één van de grondleggers - en bijgevolg een ware legende - van de Nayda, de nieuwe Marokkaanse urbanscene. Daarbovenop heeft hij voor zichzelf een stijl ontwikkeld die hij de naam Afrobian (of Afro-Arabische) Soul heeft meegegeven.

Voor deze stijl put Ahmed Soultan uit westerse en Afrikaanse muziek en is hij onderheving aan een vrij kenmerkende mix van Afrikaanse en Arabische invloeden. Op papier zou je denken dat dit absoluut niet kan werken. Maar eenmaal je luistert naar zijn muziek, kan je niet anders dan op je woorden terugkomen. De verschillende talen en invloeden en de muziek met diverse wereld(muziek)achtergronden vormt een wonderbaarlijk geheel dat gewoon werkt. Toegegeven, het was even wennen aan zijn laatste album ‘Music Has No Boundaries Extended’. Maar hoe meer je luistert naar deze muziek, hoe meer het plaatje klopt. Draw My Life, eerste single van de nieuwe plaat, is daarvan een mooi voorbeeld.

In het verleden kreeg Ahmed reeds een onderscheiding van de koning van Marokko – Mohamed VI – en in 2012 en 2013 werd hij telkens drie keer genomineerd voor de MTV European Music Awards. Telkens verzilverde hij twee van de drie nominaties. Voor 2019 is hij opnieuw drie keer genomineerd voor de All African Music Awards (AFRIMA), die worden uitgereikt in Ghana. Maar daar stopt het niet. Zijn muziek begint ook de weg naar BBC1 en Rolling Stone te vinden en ook deze kanalen zijn vol lof over zijn kunnen.

Op zijn nieuwe plaat staan er heel veel samenwerkingen met onder meer Georges Clinton, Femi Kuti, Akala, Waje., maar Ne-Yo is waarschijnlijk de meest opvallende gast op het album. Uit die samenwerking resulteerde het nummer Amazing You.

Wie nieuwsgierig is geworden en zelf de muziek van Ahmed wil ontdekken, kan de laatste plaat kopen, maar je kan hem ook live gaan bewonderen, want voor de allereerste keer, passeert Ahmed met een tournee in Europa. Op 1 oktober staat hij in de Ancienne Belgique om er het beste van zichzelf te geven. Tickets voor dit event zijn nog steeds te koop.

23 september 2019
Marjolein De Smet