AFF2019: ontdekkingsreis

Voorbeschouwing

AFF2019: ontdekkingsreis

Je kan afzakken naar Genk en meer bepaald naar het Absolutely Free Festival voor de ongelooflijk gemoedelijke sfeer die er hangt, maar wij gaan dan toch eerder voor de muziek. En die is ook dit jaar niet te versmaden.

Dan kan je gaan op vrijdag 2 augustus en je benen van onder je lijf uit dansen op de maffe brouwsels van Borokov Borokov of het potje dat hoofdact Joy Orbison kookt van house, garage en elektro, maar daar zijn wij nu eenmaal niet zo op ge(-of is het ver)brand. Geef ons maar de zaterdag, wanneer je kan genieten van beloftes, die het festival steeds weer uit de enorme muzikale vijver weet te vissen en die later vaak ook nog potten breken.

Dan denken wij automatisch aan 30,000 Monkies en Go March, die we daar ooit zagen schitteren. Zorg er dus voor dat je vroeg genoeg aanwezig bent om Philemon te horen uitpakken of om Pink Room te horen demonstreren waarom ze hun debuutalbum 'Zum Kotsen' noemden. Even spannend is Slumberland, die niet voor niets onderdak vonden bij Consouling, hetgeen al een indicatie zou moeten zijn.

Nog één van de bands, die eerder al de affiche van dit festival tooiden, is El Yunque, goed voor een (on)gezonde dosis humor gecombineerd met de meest radicale noise. Ook nog uit eigen land, de onovertroffen shoegazers van Newmoon, die nieuw werk op de plank hebben staan en popelen om dat voor te stellen. En dan is er nog The Bony King Of Nowhere, die met 'Silent Days' misschien wel hun beste plaat tot nu toe hebben gemaakt. Live absoluut een ervaring!

Internationaal hoef je het niet altijd ver te zoeken. De Hollanders van Pip Blom zijn op weg om grote dingen te doen en werden al omschreven als het nieuwe Bettie Serveert. Maar er is daarnaast nog meer dan genoeg aan dit bandje om te ontdekken. Blanck Mass zal ongetwijfeld weer staan voor een snijdende set van ondoorgrondelijke elektronica, zoals we hem dat eerder (BRDCST 2019 bijvoorbeeld) al zagen doen.

Iets traditioneler is Let's Eat Grandma. Popmuziek, maar dan toch niet zo doordeweeks. Spannend genoeg om je ongemakkelijk te doen voelen. Afsluiter is het mysterie John Parish. Dat hij producer is, moeten wij de doorsnee muziekliefhebber al lang niet meer uitleggen. Maar hij maakt zelf ook muziek. Vaak houdt hij het instrumentaal en combineert hij folk met synths, hetgeen dan een heel eigen wereld oproept.

Nieuwsgierig genoeg? Voor drie lege batterijen kom je er gratis in. Dus daarvoor hoef je het ook al niet te laten. Tot 2 en 3 augustus. Check alle verdere details op de website.

27 juli 2019
Patrick Van Gestel