AFF-zien en horen

AFF-zien en horen

Het aha-gehalte van Absolutely Free Festival is ook nu weer bijzonder groot. Wij hebben er dus weer het grootste vertrouwen in dat wij ook dit jaar van de sokken zullen worden geblazen in Genk. Door artiesten en bands, die we kennen, maar zeker ook door verrassingen uit onverwachte hoek. Even vooruitblikken dus op wat in ons boekje één van de spannendste festivals van het land is.

Staar je vooral niet blind op onze selectie, die helemaal random is. Laat je dus gewoon zelf meeslepen door de mood van de dag om je eigen weg uit te stippelen.

In de Brusselse scene van de Dansaert-Vlamingen is Sergeant (vrijdag, Off-Stage 21u45) een superster. In de rest van de wereld is Sergeant een getalenteerd drietal met als frontman de charismatische Ferre Marnef, die u ook kunt kennen als frontman van Can! Nee, niet het echte Can, maar de covergroep die volledige albums fantastisch herinterpreteert. Live hebben ze de gewoonte om tussen het publiek te musiceren. Benieuwd of dat op AFF ook gaat lukken. De muziek ligt heel erg in het verlengde van Animal Collective op hun meest psychedelisch. En daarmee bedoelen we: ze zijn gewoon fantastisch.

Lambrini Girls (zaterdag, Xprmnt 19u50)speelden onlangs nog de gitaartent van Dour plat. Voor de punkrockers onder jullie die begaan zijn met de feministische, homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgenderse, queerse of plusse revolutie: één adres. De slogan “Fuck TERFs”, mag u alvast beginnen oefenen. Voor degene die niet weten wat een TERF is, kunnen wij alvast een studie over Judith Butler vs. JK Rowling als voorbereiding voorschrijven. Maar gewoon het haar laten groeien en headbangen zal ook plezant zijn.

Turkse psychedelische popmuziek beleeft zijn momentje en er is geen toegankelijker entree tot die muziek dan deze Turkse popdiva. Gaye Su Akyol (zaterdag, Green House 21u35) maakt popliedjes die zich enten in de Turkse traditionele muziek, maar vlotjes binnenkomen. Als u geen snars Turks begrijpt, dan is het misschien interessant om te weten dat de zangeres in de popnummers politieke boodschappen aan het adres van Erdogan verwerkt, veelal ter verdediging van de rechten van LGBTQ+’ers. Soms worden ze als aartsrivalen bestempeld.

Repetitie, ritmiek, vreemde geluidjes, maar tegelijk bijzonder dansbare, instrumentale muziek is wat je mag verwachten van Horse Lords (vrijdag, Xprmnt 23u40). Het kwartet uit Baltimore heeft de neiging je bij de kraag te vatten en niet meer los te laten. Dat Krautrock hen nauw aan het hart ligt, moge duidelijk zijn, maar ze doorspekken dat ook met wonderlijke Afrikaanse ritmes en eigen fantasietjes. Het resultaat is goed voor een jarenlange verslaving.

Ooit werden wij koud gepakt door 30,000 Monkies (zaterdag, Xprmnt 18u15) op Absolutely Free Festival. Intussen is het viertal gegroeid (zij het niet in aantal), maar zijn ze de originele principes – chaos en humor – nog steeds trouw gebleven. Dat zal ongetwijfeld ook blijken op deze editie van AFF. Betreden op eigen risico dus, maar plezier ga je hier wel aan beleven, tenminste indien je je hoofd hiervoor wil openstellen.

Wij zijn geen fan van dance en zullen dat ook nooit worden, maar af en toe slagen enkele van die knullen er toch in om door te dringen in ons met gitaarsnaren vastgesnoerde brein. Dan Deacon (zaterdag, Mainstage 0u20) is er zo eentje, die gegarandeerd goed is voor een feestje dat het podium zal verlaten om door de tent te dwalen en misschien zelfs terug te keren naar dat podium. En als u nu denkt dat we overdrijven, dagen wij u uit om het zelf uit te testen. De gekste, meest bonkende elektronica, (vaak) gekoppeld aan één of meerdere drummers zullen u de regen doen vergeten en met een bijzonder goed gevoel doen wegdromen naar een volgende editie van dit festival.

Absolutely Free Festival vindt plaats op de terreinen van C Mine in Genk op 4 en 5 augustus.

Kristof Van Landschoot, Patrick Van Gestel

1 augustus 2023
Gast