#Aarde - George Harrison - Give Me Love, Give Me Peace On Earth (1973)

#Aarde - George Harrison - Give Me Love, Give Me Peace On Earth (1973)

Voor deze week zochten we naar songs waarin de aarde in de vele vormen en gedaanten wordt bezongen.

Elke reden is een goede reden om de "stille Beatle" nog eens de revue te laten passeren, dit keer met een onvervalste vredes- en/of liefdesboodschap zoals alleen hij die kan sliden.

George Harrison legde zelf in zijn autobiografie 'I Me Mine' uit: "Soms doe je je mond open en weet je niet wat je gaat zeggen, en wat eruit komt is het uitgangspunt. Als dat gebeurt en je hebt geluk, kan het meestal veranderd worden in een lied. Dit lied is een gebed en een persoonlijke verklaring tussen mij, de heer, en wie het ook maar leuk vindt."  De positieve boodschap en spirituele ondertoon van het lied vielen samen met het hoogtepunt van Harrisons toewijding aan hindoeïstische spiritualiteit. Net als bij Harrisons religieuze nummer My Sweet Lord, combineert dit nummer het hindoeïstische devotionele lied met de westerse gospeltraditie. In tegenstelling tot My Sweet Lord bidt Harrison de hele tijd tot de 'heer' in plaats van tot Hare Krishna.

Give Me Love werd George Harrisons tweede nummer één in de VS na My Sweet Lord. Het duwde Paul McCartney en Wings' My Love weg van de toppositie, wat de enige keer was dat twee voormalige Beatles de top twee van de Hot 100 bekleedden.

George Harrison speelde de gitaren in op de track. De andere muzikanten zijn regelrechte klasbak-studiobeesten: Nicky Hopkins, piano, Jim Keltner, drums, Klaus Voormann, bas en Gary Wright, orgel. De Amerikaanse sessiedrummer Jim Keltner herinnerde zich de bijdrage aan het tijdschrift Uncut : "De drums zijn een beetje ingetogen, maar ik speelde een heel druk, gesyncopeerd deel, terwijl ik probeerde met de gitaar te spelen - en George was zo gemakkelijk om mee te spelen. Ik herinner me dat ik luisterde en dacht: 'Ik zou daar bij niemand anders mee wegkomen'. Elke andere producer zou waarschijnlijk hebben gezegd: 'Ok, dat is cool. Laten we nu een goede backbeat nemen en het vastleggen.'"

Dit was de enige single, die werd uitgebracht van Harrisons tweede post-Beatles soloalbum 'Living In The Material World'. Nadat The Beatles in 1969 uit elkaar gingen, had hij een achterstand aan nummers, die hij op het driedubbele album 'All Things Must Pass' uit 1970 zette. In de daaropvolgende jaren zette hij de spirituele bezigheden voort en nam hij verschillende liefdadigheidsprojecten op zich, waaronder het organiseren van het 'Concert For Bangladesh' in 1971.

Rond dezelfde tijd dat hij het album uitbracht, richtte hij de Material World Charitable Foundation op, die hij financierde met opbrengsten van het album. Alle publicatierechten voor Give Me Love (Give Me Peace On Earth) gaan naar de stichting.

Harrison speelde de song tijdens diens Dark Horse-tour in 1974, hetgeen uiteindelijk zijn enige tour als soloartiest werd. (Eén van de redenen waarom hij niet graag op tournee ging: na een Beatles-show bleef hij rondhangen om naar de schoonmaak te kijken en zag hij een bulldozer de achtergebleven stapels afval wegduwen. Dat beeld maakte een blijvende indruk). Hij speelde het ook toen hij deelnam aan de tournee van Eric Clapton voor enkele shows in Japan in 1991. Harrison scoorde nog een nummer-één-hit in de VS: Got My Mind Set On You, die in 1988 op de eerste plaats kwam, vierentwintig jaar na Give Me Love (Give Me Peace On Earth). Dit was een record voor het langste stuk tussen hitparades totdat The Beach Boys later dat jaar met Kokomo naar binnen surften.

16 februari 2024
Laurens Leurs