30 september t/m 13 oktober 2019

Concertgids

30 september t/m 13 oktober 2019

De weelde straalt gewoon van het concertseizoen af. De keuze wordt steeds moeilijker, net zoals wij het graag hebben.

 

Wie: EVIL INVADERS

Wanneer/Waar: 3 oktober 2019 / Muziekodroom, Hasselt

Wat: feestje ter ere van de eerste live-dvd van het Leopoldsburgse thrash-/speedmetalviertal, die vanaf de dag nadien in de winkelrekken zal liggen.

Waarom: elke show van Evil Invaders is een geweldige ervaring. Wedden dat je bij het zien van de dvd jezelf vervloekt dat je er niet bij was?

 

Wie: DE BEREN GIEREN

Wanneer/waar: 3 oktober 2019 / Sint-Willibrorduskerk, Antwerpen

Wat: het heetste jazztrio uit Gent viert zijn tiende verjaardag

Waarom: als u De Beren Gieren nog niet kent – ook al bent u misschien geen jazzliefhebber – dan hebt u wellicht onder een steen geleefd. Het Gentse trio zag tien jaar geleden het licht en wist in die tijd uit te groeien tot één van de meest beloftevolle jazzacts die ons land te bieden heeft. Ter ere van die verjaardag brachten de heren een bescheiden ep’tje uit, ‘Broensgebuzze’, dat in feite verschillende stukken bevat waarvan er wel een paar op elke cd van te vinden waren. Die release plaatsen ze nu centraal in enkele unieke shows. Het startschot van de minitour werd gegeven in de Sint-Jacobskerk in Gent en landt volgende week dus in Antwerpen. De strakke avant-gardejazz in combinatie met de overweldigende akoestiek van de Sint-Willibrorduskerk? Iets beters kunnen we alvast niet bedenken.

 

Wie: CELLINI

Wanneer/waar: 4 oktober 2019 / Muziekodroom, Hasselt

Wat: innovatieve techno met een vleugje exotische klanken

Waarom: hoewel de Limburgse Cellini onze aandacht enige tijd geleden al wist te trekken met zijn verbijsterende, lichtjes uitheemse klanken (we zagen hem o.a. al op Dour, Tomorrowland en The BPM Festival), staat de jongeman met Siciliaanse roots nu ontegenzeggelijk voor de grote doorbraak. Na knaller Minerva bracht hij dit jaar namelijk een remix van Portlands Expectations uit, dat zich meteen een weg wist te banen naar radiozender StuBru, die het tot 'Catch Of The Day' kroonde. Intussen ziet de jonge dj de fanbase aanzienlijk toenemen. En dat is meer dan terecht. Cellini is een toptalent dat de grenzen van techno steeds verder durft te leggen en dat op een manier die blijft smaken. Mis zijn eerste allnighter niet!

 

Wie: WILLIAM FITZSIMMONS

Wanneer/Waar: 9 oktober 2019 / Trix, Antwerpen

Wat: ingetogen gitaarliedjes van een Amerikaanse singer-songwriter die het best gedijt bij een gebroken hart. Vorig jaar bracht hij zijn zesde album 'Mission Bell' uit.

Waarom: in de Botanique vorig jaar was hij er al heel duidelijk over: William Fitzsimmons had er net een zware periode op zitten. Na de opnames van een album met één van zijn oudste, muzikale kompanen, ontdekte William dat die kompaan en zijn vrouw een relatie hadden. Plaat de vuilbak in en opnieuw beginnen dus. Uiteindelijk zou het prachtige 'Mission Bell' weer een onvervalste, deprimerende scheidingsplaat worden. Dieper snijden wonden niet en dus zijn ook de liedjes weer op hun mooist.

 

Wie: HUGH CORNWELL

Wanneer/Waar: 10 oktober 2019 / De Casino, Sint-Niklaas

Wat: dat hij de frontman was van The Stranglers zou u moeten weten. Dat hij nog steeds platen maakt, wist u misschien niet.

Waarom: Het zou belachelijk zijn om hier te gaan beweren dat de songs van The Stranglers niet een mogelijke drijfveer zouden zijn om deze man aan het werk te gaan zien. Maar je moet ook durven daar doorheen te zien. En dan kom je uit bij een muzikant, die zijn hele leven al verhalen vertelt. En dat is net wat hij ook op zijn meest recente plaat, 'Monster' doet. Ze zijn niet meer verpakt in punksongs – trouwens, meer poppy dan het tweede leven van The Stranglers wordt het niet – maar ze staan nog steeds trots rechtop. Gaat dat dus zien.

 

Wie: YOUNGBLOOD BRASS BAND

Wanneer/Waar: 13 oktober 2019 / De Kreun, Kortrijk

Wat: de unieke combinatie van New Orleans-jazzblazers met hiphop

Waarom: gewoon omdat dit ongezien is. Er is niks dat zich hiermee kan meten. De gloedvolle warmte van koperblazers in combinatie met de rauwe scherpte van hiphop doen samensmelten geeft een overweldigend resultaat. En jij kan dat (weer eens) gewoon meemaken.

 

Er staat de komende veertien dagen nogal wat moois op het programma, zoals u hierboven al hebt gemerkt. Wat zou u ervan zeggen als u daarvoor ook nog eens niet moest betalen? Let op: het gaat niet over de shows hierboven, maar over Broncho (Nosta op 2 oktober), Monolord (Magasin4 op 2 oktober), John Mc Entire en Sam Prekop (Het Bos op 4 oktober), Next.Ape en Richard Spaven Trio (Nosta op 10 oktober), Bob Log III (Magasin4 op 14 oktober) en The Slackers (Magasin4 op 27 oktober). Mailtje met naam van de band naar win@damusic.be kan al volstaan.

29 september 2019
Patrick Van Gestel