22 mei t/m 4 juni 2017

Concertgids

Het concertseizoen loopt stilaan op zijn einde nu de festivals uit de kooi zijn gebroken, maar er is voorlopig nog steeds genoeg te beleven in de Belgische zalen. Wij pikten er het volgende uit.

Wie: XIU XIU

Waar/Wanneer: STUK, Leuven / 23 mei 2017

Wat: Pop met hevige experimenteerdrang

Waarom: Xiu Xiu slaagt er al meer dan tien jaar in om te blijven intrigeren met eigen werk én eigenzinnige coveralbums (recentelijk nog de ‘Twin Peaks’ soundtrack, die integraal herwerkt werd). De laatste jaren is frontman Jamie Stewart productiever dan ooit, met zes intense albums op vijf jaar tijd, waaronder onlangs nog het intrigerende ‘Forget’.

Wie: SPENCER THE ROVER

Waar/Wanneer: Het Depot, Leuven / 24 mei 2017

Wat: Veel te goed bewaard geheim

Waarom: Wie de Facebook-pagina van Spencer The Rover een beetje volgt, heeft ongetwijfeld al opgemerkt dat dit niet zomaar een concert wordt. De band is klaar met het nieuwe album en wil dat bijzonder graag bekend maken aan de wereld. En dat doen ze dan in stijl, i.e. met strijkers en de hele reutemeteut. En dat die nieuwe single dan ook nog eens ultraverslavend en onnoemelijk mooi is, voegt daar nog een dimensie aan toe. Allen daarheen, verdorie!

Wie: SEAN ROWE

Waar/Wanneer: Arenbergschouwburg, Antwerpen / 27 mei 2017

Wat: bariton met iets te zeggen.

Waarom: Johnny Cash is maar één naam, die ons te binnenschiet als we naar Sean Rowe luisteren. Dat heeft uiteraard met zijn bariton te maken, maar ook met zijn songs, die met opzet kaal worden gehouden en iets te zeggen hebben. Het zijn geen liedjes waar je van gaat lachen, maar eerder songs, die soelaas bieden, waarin de eenzamen zichzelf kunnen herkennen. En is dat niet ook de bedoeling van muziek? Troost bieden?

Wie: MORGAN DELT

Waar/Wanneer: Charlatan, Gent / 31 mei 2017

Wat: de nieuwe lichting psychedelica staat klaar

Waarom: Bij de critici is hij al behoorlijk populair, nu de rest van de wereld nog. Morgan Delt kan je plaatsen in het rijtje waar ook Mikal Cronin in thuis hoort. Popsongs, maar met een psychedelische twist. Lekker, maar met een bijzonder nasmaakje. Luister er de nieuwe single uit zijn plaat maar op na. Voor je het weet droom je weg in kleurrijke bubbels en slingers.

Wie: WHITE HILLS

Waar/Wanneer: VK* Concerts, Brussel / 1 juni 2017

Wat: gitaarduo gooit het over andere boeg

Waarom: Ze staan bekend om de eindeloze, maar daarom niet minder boeiende lappen muziek, die ze uit de snaren schudden, maar op de nieuwe plaat pakken ze het anders aan. Anders als in meer elektronisch. Wij zagen referenties als Front 242 en Cabaret Voltaire opduiken in de binnenkort te verschijnen recensie, maar laten het allemaal graag aan u over. Ontdek de nieuwe White Hills of wordt platgewalst door de oude; het blijft afwachten, maar spannend zal het hoe dan ook zijn.

21 mei 2017
Patrick Van Gestel