1977: 40 jaar Brit Awards. Dit waren de mooiste momenten

Flashback

De Brit Awards staan terug voor de deur! Hoewel we dit jaar aan de zevenendertigste editie zitten, vieren de Brits eigenlijk hun veertigste verjaardag. De awardshow werd namelijk voor het eerst gehouden in 1977 tijdens het zilveren jubileum van de Queen. Hoog tijd om eens terug te blikken naar de meest memorabele momenten uit deze show. Van openbare ruzies en pijnlijke versprekingen, tot blote tieten en middelvingers.  

Robbie Williams daagt Liam Gallagher uit (2000)

Met maar liefst dertien awards op zijn schouw, waaronder vijf met de boyband Take That, mag Robbie Williams zich terecht de koning van de Brit Awards noemen. Daar komt er in 2017 nog een veertiende bij, om hem te feliciteren met zijn carrière. De chouchou van het Britse volk ging in 2000 openlijk de confrontatie aan met Liam Gallagher, zanger van Oasis, die niet beroerd is om een schandaaltje meer of minder. De spanning tussen de twee steeg in die periode naar nooit geziene hoogtes en Robbie gebruikte zijn bedankingspeech bij de uitreiking voor 'Beste Britse Single' om Gallagher uit te dagen voor een gevecht. Het publiek juichte enthousiast. Liam Gallagher zelf was niet aanwezig op de uitreiking. Meer zelfs, hij was zelfs niet in het land. En misschien maar best ook.

  

Freddy Mercury verschijnt voor het laatst in het openbaar (1990)

De Brit Awards in 1990 zijn onlosmakelijk verbonden met de laatste, openbare verschijning van Freddy Mercury, de zanger van de Britse groep Queen. Mercury kreeg in 1987 het bericht dat hij leed aan aids, maar probeerde dat voor de buitenwereld zo goed mogelijk verborgen te houden. Hoewel de Britse pers jarenlang de nodige speculaties de wereld instuurde met foto’s van een fel vermagerde man en getuigenissen van ex-minnaars van de zanger, werden de feiten nooit zo duidelijk als op de Brit Awards in 1990. Mercury zag eruit als een magere, grauwe schim van zichzelf en was in niets te vergelijken met de entertainer die hij ooit was. Bij het ontvangen van een Brit Award voor 'Outstanding Contribution to British Music', was het Brian May die het woord nam. Mercury schuifelde van het podium en zou op 21 november 1991 via een persbericht toegeven dat hij effectief aan aids leed, één dag voor zijn overlijden. Het Britse volk bleef geschokt achter.

Gerri Halliwell en The Spice Girls doen mannen duizelen (1997)

Als een tsunami bestormden The Spice Girls de hitlijsten eind jaren negentig, en dat werd in de bloemetjes gezet tijdens de Brit Awards in 1997. Met de hit Wannabee  scoorden ze zes maanden eerder een wereldhit, maar het was Gerri Halliwell die met de meeste aandacht ging lopen. Halliwell had zich voor de gelegenheid in een mini “Union Jack” jurk gewurmd die weinig tot de verbeelding overliet. De jurk stond daarna symbool voor het succes van The Spice Girls. Alsof dat nog niet genoeg was, had Halliwell zich, voor de uitreiking van hun tweede award van de avond, een ander strak glitterjurkje aangemeten, waarbij tijdens de bedanking een tepeltje plots de wereld wilde begroeten. Dit werd echter keurig weggeknipt door een oplettende montage-assistent. Uiteraard kwam ook Liam Gallagher te sprake, die vooraf tegen de pers vertelde dat hij The Spice Girls graag enkele klappen wilde verkopen. Melanie C, ook wel Sporty Spice genaamd, sloot de speeches af met een welgemikte boodschap aan de zanger. En dat allemaal terwijl Posh Spice voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst, keurig werd binnengedaan door David Beckham tijdens de afterparty. De tabloids spraken van een “bewogen avond” en draaiden de dagen erna overuren.

Sharon Osbourne breekt Vic Reeves af op het podium (2008)

Arme Reeves. De acteur en comedian werd in 2008 het podium opgeroepen door Sharon Osbourne en haar dochter Kelly om de award voor 'Best British Album' uit te reiken. Duidelijk onder de indruk van het gebeuren, leek Reeves even niet uit zijn woorden te geraken, waardoor Sharon het heft in eigen handen nam. Ze schold de man uit voor dronkaard en “pissed bastard” en kondigde zelf de winnaars aan terwijl ze de man van zijn plaats wegduwde. Oh ja, de winnaars waren overigens Arctic Monkeys, die er al heel de avond bijliepen alsof ze net van een uit de hand gelopen jachtpartij terugkwamen. Een jachtpartij, waarbij de drank rijkelijk vloeide, zo bleek uit de dubbele tong van zanger Alex Turner.

 

Adele steekt middelvinger op tijdens speech (2012)

De award voor 'Best British Album' is elk jaar de award waar het meeste om te doen is. Dat wist ook Adele in 2012 toen ze haar beeldje uit de handen van George Michael in ontvangst mocht nemen voor haar album ‘21’. Toen ze eenmaal bezig was aan haar rondje bedankingen, werd presentator James Cordon ertoe verplicht haar te onderbreken omdat Blur klaar stond om te spelen. Zeer ongelukkig. Maar nog ongelukkiger was de middelvinger van Adele richting het publiek, terwijl ze die eigenlijk wilde richten tot de producers van de Brit Awards. Adele viel echter nooit uit de gratie van het Britse volk, James Cordon mocht het gaan uitleggen tijdens verschillende praatprogramma’s en de producers boden openbaar excuses aan aan Adele. No harm done!

The KLF brengt koerier, metalband en dood schaap mee (1992)

Vreemd, vreemder, The KLF. Deze kunstige hiphop-/elektronicabende mocht in 1992 de award voor 'Best British Group' in ontvangst nemen. En om dat te vieren, mocht de groep ook de Brits op gang trappen met een optreden. In een poging om de awards te kapen, riepen ze de hulp in van de grindcoreband Extreme Noise Terror om hit 3 a.m. Eternal te coveren in een extreem harde versie. Na het nummer schoot Bill Drummond met een machinegeweer losse flodders naar het publiek, waarbij Sir Georg Solti de zaal ontstemd verliet. Met het statement  "Ladies and gentlemen, The KLF have now left the music business", hielden ze niet alleen het optreden, maar ook hun carrière definitief voor bekeken. Producers van de show hielden wat later ei zo na een koerier op een brommer tegen, die de award op het podium kwam ophalen in hun naam. Diezelfde award werd later onder de grond teruggevonden ergens te velde. Na de show werd ook een dood schaap geleverd aan de deur, met de tekst: “I died for you – bon appetit”. En alsof dat nog niet genoeg was, kwam een filmpje tevoorschijn waarop The KLF al het geld verbrandden, dat ze voorheen met het project verdiend hadden. Het zorgde voor één van de meestbesproken fragmenten uit de Brits ooit.

 

Brandon Block en Ronnie Wood vliegen elkaar in de haren (2000)

Dat er genoeg drank aanwezig is tijdens de Brits, is een bekend fenomeen. Denk maar aan een dronken Jarvis Cocker die het optreden van Michael Jackson verstoorde in 1996. Maar iets meer over zijn theewater was dj Brandon Block in 2000. Hij bestormde het podium tijdens de uitreiking voor de beste soundtrack van het jaar, opgejaagd door zijn vrienden die hem wijs maakten dat hij op het podium verwacht werd.  Ronnie Wood, ook al zichtbaar niet meer geheel nuchter, kreeg het al snel op zijn heupen van dit onverwachte bezoek en slingerde gezwind enkele scheldwoorden in zijn richting. De twee vochten het even verbaal uit, tot Wood een glas in zijn gezicht gooide, live op tv. Zoiets zien we tijdens de MIA’s toch nog niet snel gebeuren. Kan ook een stevig glaasje gooien: Danbert Nobacon, zanger van de onehitwonder Chumbawamba. Hij mikte een glas naar minister John Prescott in 1998. De zanger kon er blijkbaar niet tegen dat Prescott de Brits een bezoek bracht om aan te tonen dat Labour – en dat zijn zijn woorden – “pretty cool” was.

Samantha Fox en Mick Fleetwood gaan kopje onder (1989)

Maar het beschamendste, meest tenenkrullende moment uit de geschiedenis van de Brits is zonder twijfel de volledige show van 1989. Niet alleen waren zangeres Samantha Fox en Mick Fleetwood van Fleetwood Mac totaal onvoorbereid. Er ging gewoon ook heel wat mis. Fox kondigde enthousiast The Four Tops aan terwijl Boy George het podium kwam opgelopen, ze vergat meermaals haar tekst en kon de autocue niet lezen. Tijdslots werden met de voeten getreden, mensen liepen als een kip zonder kop het podium op en een opgenomen filmpje van Michael Jackson kregen ze maar niet aan de praat. Fox werd achteraf afgeschilderd als een dom wicht en de organisatie van de Brits besliste dat de show van dan af aan nooit meer live op tv mocht komen. Na het zien van de beelden weet je ook waarom.

17 februari 2017
Joris Roobroeck