17 t/m 30 oktober 2016

Concertgids

Deze keer hebben we een paar “speciallekes” voor u geselecteerd, want zowat alle concerten in dit te korte lijstje is op zijn eigen manier uniek. Aan u de keuze waar u zich door laat aanspreken.

Wie: ARCHITECTS

Waar/Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Antwerpen / 17 oktober 2016

Wat: Band met het hart op de juiste plaats, momenteel bezig aan een bijzonder emotionele tournee

Waarom: In augustus van dit jaar nog overleed gitarist en songschrijver Tom Searle, maar de band besloot desondanks toch om de geplande wereldtournee af te werken. En de reacties zijn laaiend enthousiast, hetgeen de band ongetwijfeld goed zal doen. Ook in België is de band populair, zoals wij al aan den lijve mochten ondervinden tijdens hun optredens op verschillende edities van Pukkelpop. En Antwerpen zal hen ongetwijfeld op gepaste wijze verwelkomen. Dit wordt dan ook zonder enige twijfel een bijzonder concert.

Wie: THE ALBUM LEAF

Waar/Wanneer: Cactus Club, Brugge / 23 oktober 2016

Wat: Amerikaanse postrockband onder leiding van muzikant-producer Jimmy Lavalle, die al eens blijft rondhangen in pop- en ambientsferen.

Waarom: Geen klassieke postrock dus, maar eerder een hybride mengsel met piano, strijkers en onderkoelde electronics. Verwacht een uiterst sfeervol, filmisch en vooral Duyster concert waarna u ongetwijfeld met graagte in de backcatalogue van de band zal graaien. Lavalle & co presenteren bovendien het nieuwe ‘Between Waves’, de eerste volwaardige plaat sinds 2010, die voorzien is van fijne singles als New Soul en Back To The Start. Overigens is dit optreden best exclusief. En wie nog een goede reden zoekt: niemand minder dan Will Samson (zie het uitstekende ‘Ground Luminosity’ en het iets oudere ‘Balance’) opent de avond.

Wie: SILVERSUN PICKUPS

Waar/Wanneer: Het Depot, Leuven / 26 oktober 2016

Wat: 2007 is ondertussen negen jaar geleden, de tijd vliegt. Toen dus leek het even alsof Silversun Pickups the next big thing zouden worden. Lazy Eye werd zowaar Hotshot op Studio Brussel en knappe singles als Future Foe Scenarios, Well Thought Out Twinkles en Panic Switch volgden. En toen gebeurde er helemaal niks. Ze openden Pukkelpop een keertje, deden wat voorprogramma’s en bleven toen helemaal weg uit ons land. Tot ze plots dit voorjaar nog eens aantraden in de AB Club. Deze keer is Het Depot aan de beurt.

Waarom: Gewoon om eens te zien wat er van Silversun Pickups geworden is. En om die knallers van alweer bijna tien jaar geleden nog eens te horen natuurlijk.

Wie: BENJAMIN FRANCIS LEFTWICH

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 26 oktober 2016

Wat: Melancholische folkpop in spoor van Sufjan Stevens.

Waarom: Benjamin Francis Leftwich is veranderd sinds zijn debuut. Hij verloor zijn vader aan kanker en klinkt kwetsbaarder dan ooit te voren: “I was broken for a while, but putting what I wanted to say into songs has helped carry me back into the world again”. Wie het geluid van de nieuwe Bon Iver moeilijk kan verteren, zal deze Yorker vlotjes in de armen sluiten.

Wie: JOHNNY DOWD

Waar/Wanneer: GC De Melkerij, Zemst / 29 oktober 2016

Wat: De man die de country voortdurend onder de kont blijft schoppen.

Waarom: Hij is achtenzestig jaar oud, maar schopt om zich heen als een wildebras van twintig. Hij maakt countrymuziek, maar durft daar gerust hiphop in te verwerken. Hij jaagt je schrik aan als je hem ziet tekeergaan, maar hij heeft een hart van goud. En vooral: hij weet je te boeien als hij op het podium staat. Voor dit enige concert in België brengt hij zijn intussen vaste playmate Anna Coogan mee en zal hij weer als vanouds tegen heilige huisjes, muzikale en andere, aan gaan trappen.

Philip De Cleen, Jorik Antonissen, Geert Verheyen, Patrick Van Gestel

16 oktober 2016
Patrick Van Gestel