14 t/m 27 januari 2019

Concertgids

Tijd om uit je winterslaap te komen, want er staan een boel uitstekende livebands te wachten om naar je goedkeuring te hengelen.

 

 

 

Wie: GHOSTEMANE

Wanneer/waar: 18 januari, Trix

Wat: obscure rap en hiphop waar je nekharen van overeind gaan staan

Waarom: Ghostemane staat bekend om zijn agressieve, pikzwarte lyrics bovenop ruige en bonkende beats. De vaak glitcherige, semi-industrial instrumentaaltjes en de snoeiharde vocalen doen denken aan $uicideboy$, al gaat hij toch vaak net dat tikkeltje verder. Zijn muziek is gewoon angstaanjagend en dat zal je geweten hebben.Wie: DRAHLA + PERRO

Wanneer/Waar: Zaterdag 19 januari /Café De Zwerver, Leffinge

Wat: mix van postpunk en ninetiesgitaarrock à la Sonic Youth, Dinosaur Jr,...

Waarom: Drahla is een postpunk-trio uit Leeds rond bassiste en vocaliste Luciel Brown dat al een handvol (uitverkochte) singles releasete, samenwerkte met stadsgenoten Hookworms en intussen een deal tekende bij Captured Tracks. Ze tourden reeds met Metz, Ought, Parquet Courts, The Cribs, Buzzcocks, Dream Wife en Menace Beach en DIYMAG omschreef hen als “the UK’s most uncompromising new band”. Perro zijn vier vrienden uit het Spaanse Murcia, die opgroeiden zonder ook maar één moment te denken aan ouder worden terwijl ze luisterden naar plaatjes van Fugazi, Dinosaur Jr. en Guided By Voices. Vaandeldragers van een hele generatie van Spaanse bands, heeft Perro een heel eigen en herkenbare stijl: een brouwsel van stampende punk, kraut, rock en tropische vibes met een onmiskenbare ninetiesfeel.

Wie: ADRIANNE LENKER

Wanneer/Waar: 19 januari 2019 / Charlatan, Gent

Wat: fijngepenseelde, minimalistische folkop

Waarom: De frontvrouw van Big Thief gaf ons na een eenzame roadtrip ‘abysskiss’, haar tweede soloplaat. We werden er stil van en dat konden we in deze soms hectische tijden eigenlijk wel gebruiken. Meer nog: het vroeg naar meer. We kunnen dan natuurlijk de plaat nog een keer opzetten, maar we kunnen in de Charlatan ook bij haar op de schoot kruipen. Dus wat zou u doen?

Wie: TORGEIR WALDEMAR

Wanneer/Waar: 19 januari 2019 / Muziekclub N9, Eeklo

Wat: Noorse singer-songwriter, voor het eerst (en waarschijnlijk niet voor het laatst) te zien op een Belgisch podium

Waarom: Op zijn debuutplaat uit 2014 klonk hij als Neil Young, Gene Clarck en Gram Parsons. Opvolger ‘No Offending Borders’ (2017) was steviger, waarop Torgeir Waldemars achtergrond als gitarist in meerdere rockbands doorschemert. Waldemars jongste ep ‘Jamais Vu’ (2018) bevat vijf herwerkte versies van oude songs. Torgeir Waldemar maakte de voorbije jaren live niet alleen indruk in eigen land; intussen ging ook Nederland overstag. Nu is België aan de beurt. The Calicos, de recentste winnaars van Humo’s Rock Rally, spelen in het voorprogramma met hun gelaagde en uitgebalanceerde Americana.

Wie: CRAYON SUN

Wanneer/Waar: 25 januari 2019 / Muziekodroom, Hasselt

Wat: Een nieuw Creature, maar vooral ook niet

Waarom: U hebt het verhaal vast al ergens gehoord, maar hebt u ook al geluisterd. Want dit Crayon Sun heeft ons alvast weggeblazen met dat debuut. En het lijkt ons helemaal niet ondenkbaar dat dat nog straffer wordt eens dat duo op het podium staat en de daken eraf moeten. Aldo Struyf en Dave Reniers zijn er klaar voor. U ook?

Wie: NEIL & LIAM FINN

Wanneer/Waar:26 januari 2019 / Het Depot, Leuven

Wat: Al zo vaak samengespeeld, maar nog nooit in deze vorm

Waarom: Zowel vader als zoon Finn hebben er al een uitgebreide carrière op zitten, soms ook in elkaars band, maar echt samen hebben ze nog nooit gespeeld. Op 'Lightsleeper' blijken de twee samen in een heel andere wereld te zitten dan ze dat in hun eentje doen. En dan zijn wij benieuwd, heel benieuwd naar wat deze familiereünie on stage gaat opleveren.

 

Wie: ODESZA

Wanneer/waar: 26 januari, Ancienne Belgique

Wat: het neusje van de zalm wat betreft elektronische muziek

Waarom: Ben je een liefhebber van elektronica? Wil je toch nog dat live-gevoel in plaats van een dj? Zoek niet verder. Terend op het internationaal succes van jongste worp ‘A Moment Apart’ (dat zelfs voor een Grammy genomineerd werd) zakt Odesza, het legendarische duo uit Seattle, af naar de AB in Brussel. Hun nieuwste munitie? ‘A Moment Apart Deluxe’. Laat je betoveren door de schoonheid van wondermooie synthesizers, extatische beats en kristalheldere visuals.

 

Wie: FUCKED UP

Wanneer/Waar: 26 januari 2019 / KavkaZappa, Antwerpen

Wat: Canadezen die zich nog maar eens hebben heruitgevonden

Waarom: Een dubbel-cd in deze tijden van singles, van playlists vol met diverse songs, dan moet je van goeden huize zijn om dat er goed vanaf te brengen. En al zeker als je grossiert in hardcore en punk. Dus pakten ze het helemaal anders en maakten twee cd's vol met songs, die vol variatie zitten. Ze maakten dus eigenlijk hun eigen playlist. Wat kan je dan nog meer verlangen? Een dijk van een show misschien?

 

 

13 januari 2019
Patrick Van Gestel