12 t/m 25 november 2018

Concertgids

Het wordt zo stilaan moeilijk kiezen, maar we volharden in de boosheid en pikken er een prachtig stel artiesten en bands uit. Wat we al niet over hebben voor onze lezers...

Wie: DVTCH NORRIS

Wanneer/waar: 14 november 2018 / Nosta, Opwijk

Wat: Honingzoete, Engelstalige rap van eigen kweek.

Waarom: DVTCH NORRIS is de partner in crime van queen Coely, maar is eigenlijk al lang meer dan dat. Met de gloednieuwe ep ‘I’m Sad, I Wanna Make It’ onder de arm begint de jonge Antwerpenaar stilaan heel wat harten te veroveren. Next up: Nosta. En hij neemt de “Bawlers” van Le 77 mee. Als dat geen feestje wordt, weten wij het ook niet meer.

Wie: FIRE! ORCHESTRA

Wanneer/Waar: 16 november 2018 / Nona Muziekcentrum, Mechelen

Wat: Exclusief (Belgisch) concert van een exclusief gezelschap

Waarom: Mats Gustafsson weet zijn combo steeds weer te brengen naar overkend terrein, waarover hij hen met het nodige vuur – pun intended – jaagt. Wees getuige van een evenement waarin de moderne muziekgeschiedenis wordt samengebald in anderhalf à twee uur om daar dan gelouterd weer buiten te komen; ervan overtuigd dat u iets unieks gezien hebt. Dat is wat er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal gebeuren, daar in Mechelen.

Wie: OMAR SOULEYMAN

Wanneer/waar: 17 november 2018 / De Roma, Borgerhout

Wat: Arabische dabke en elektro

Waarom: Souleyman is waanzinnig populair. Zijn aanstekelijke, Arabische volksmuziek leverde hem tot nu toe heel wat succes op. Hij mocht reeds aan de slag met zwaargewichten in de muziekwereld, zoals Björk en Four Tet en reisde met zijn veelgeprezen albums (‘To Syria, With Love’, ...) al heel de wereld af. Laat je betoveren in De Roma!

Wie: WHITE DENIM

Wanneer/Waar:17 november 2018 / Muziekcentrum TRIX, Borgerhout

Wat: Gesofisticeerde southern rockers uit Texas

Waarom: White Denim schept al zeven albums lang invloeden uit vele vaten. De songs die ze daarmee brouwen zijn tegelijk een feest van herkenning en eigenzinnigheid; een verrukkelijke, ongrijpbare mix. Het schijnt dat die live nog beter tot zijn recht komt. White Denim komt trouwens niet alleen maar brengt het getormenteerde popgenie BC Camplight mee. Samen goed voor een zweterige Amerikaanse thema-avond vol memorabele hooks.

Wie: WAND

Wanneer/Waar: 17 november 2018 / Biekorf, Brugge

Wat: Garagekwintet dat ook niet vies is van psychedelica en aanverwanten

Waarom: De connectie met Ty Segall en Mikal Cronin is onmiskenbaar en het zou een leugen zijn als je dat niet terughoort in de muziek van Wand. Maar tegelijk hebben ze ook een eigen stijl ontwikkeld, waarbij Big Star wel eens als referentie wordt aangehaald. Gooi dat alles in een pot, even laten sudderen en je krijgt een mix waarop het net zo goed pogoën als heen en weer wiegen is.

Wie: AMADOU & MARIAM

Wanneer/Waar: 21 november 2018 / Het Depot, Leuven

Wat: Voorbij het genre dat als wereldmuziek wordt bestempeld

Waarom: Omdat ze een livereputatie hebben om u tegen te zeggen, verdorie. Traditie wordt er vermengd met hedendaags en dat zonder enige gène. Uitstekend geschikt om de dansbenen op los te gooien en toch met de neus op de actualiteit gedrukt te worden. En dat zowaar door een blind, Malinees koppel.

Wie: CARMEL

Wanneer/Waar: 23 november 2018 / De Casino, Sint-Niklaas

Wat: Geweldige zangeres komt opnieuw bewijzen waarom

Waarom: Het is een hele tijd heel erg stil geweest rond Carmel McCourt en de band die ze haar voornaam gaf. Maar sinds 2006 is de witblonde dame opnieuw verenigd met bassist Jim Parris en duikt er ook nieuw werk op. Maar u kent haar waarschijnlijk vooral van More More More of Sally, waarop ze aantoonde dat jazz wel degelijk kon thuishoren in het popidioom. Je moest er enkel wat soul aan toevoegen. Die stem is er nog altijd. Of de rest er nog altijd is, kan u zelf gaan zien.

Wie: VEENCE HANAO + LE MOTEL & BRIHANG

Wanneer/Waar: 24 november 2018 / Ancienne Belgique, Brussel

Wat: Een Brusselse raplegende en een razendpopulaire producer slaan de handen ineen voor een uitzinnige hiphopshow.

Waarom: Veence Hanao is een ancien in de Belgische rapwereld. Zijn allereerste soloalbum ‘Saint-Idesbald’ (2009) werd destijds nog bekroond met de titel “Best Belgian Album Of The Year”. Als gevolg van ernstige gehoorproblemen verdween de populaire rapper vier jaar lang van de radar. Maar nu is hij bezig aan een comeback; en hoe! Hij dook in de studio met poprevelatie Angèle en opkomend talent Isha. En je kan hem samen met Le Motel, één van de beste producers die ons land te bieden heeft, spotten in de Ancienne Belgique. Mét Brihang, ex-winnaar van 'De Nieuwe Lichting' en de beste West-Vlaamse rapper van het moment, als special guest. Twijfelt u nog?

Intussen herinneren wij u nog even fijntjes aan de gratis tickets die we weggeven voor het concert van Cass McCombs in De Zwerver.

Fabian Desmicht, Jeroen Poelmans

 

11 november 2018
Patrick Van Gestel