11 t/m 24 september

Concertgids

Hoewel het festivalseizoen nog niet helemaal is afgelopen, worden de concertzalen toch stilaan terug opgewarmd. En dan komen wij terug op de proppen met een concertgids.

Wie: GIRLPOOL

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 11 september 2017

Wat: Een combo heerlijk rauwe vocalen, ondersteund door bewust eenvoudige, doch aanstekelijke gitaarriffs en teksten die echt nog ergens over gaan.

Waarom: Girlpool is een band die zich niet probeert te verstoppen achter overdreven muzikale arrangementen. De songs van dit eigenwijze meidenduo zijn puur, eerlijk en gedrenkt in maatschappijkritiek. De combinatie van humor en weltschmertz in een sublieme verpakking.

Wie: VULFPECK

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 12 september 2017

Wat: bloedhete, witte funk uit Michigan

Waarom: Als je The Jackson 5 kruist met krautrock, krijg je Vulfpeck. De band is geconcipieerd als de imaginaire, Duitse versie van Muscle Shoals of The Wrecking Crew, en mag met opgeheven hoofd in die voetsporen treden. Waanzinnig funky bassen, motorikdrums en hypermelodieuze songs. Je moneymaker zal schudden, zelfs als je een muurbloem bent.

Wie: THE BLACK ANGELS

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 19 september 2017

Wat: psychedelica tot in de details

Waarom: Wel, er zijn meerdere redenen. En een niet onbeduidende is dat A Place To Bury Strangers het voorprogramma verzorgt. Maar The Black Angels hebben natuurlijk nog meer op de kerfstok. Met laatste plaat ‘Death Song’ bewezen ze weer nog steeds at the top of their game te zitten. Het is dan ook te verwachten dat dit concert als een waas zal blijven hangen in je hoofd. Beschouw dat in dit geval trouwens als een compliment, want die waas ben je vooreerst zeker nog niet kwijt. Verder zal het gewoon een kwestie van de ogen sluiten zijn en je laten meedrijven op de gitaargedragen wolken die uit de boxen zullen opstijgen. Goede reis alvast.

Wie: PORTUGAL. THE MAN

Waar/Wanneer: DOK, Gent / 20 september 2017

Wat: Buitenbeentje dat nadrukkelijk tegen de deur blijft schoppen

Waarom: Het lukt hen maar niet om aan deze kant van de oceaan het succes te halen dat ze in de VS hebben. Het blijft dan ook een vreemde bende, met vocals die naar Prince knipogen, muziek die dan weer een andere kant uitgaat, hoewel “funky” niet misstaat bij de laatste plaat van dit gezelschap. Wij zagen hen al enkele keren geen spaander heel laten van de podia, die ze in België aandeden en verwachten deze keer niet minder. Een liveband bij uitstek, die aan een razend tempo door de catalogus giert.

Wie: THIRD EYE BLIND

Waar/Wanneer: Het Depot, Leuven / 23 september 2017

Wat: Terug van eigenlijk nooit weggeweest, gewoon even naar de achtergrond verdwenen

Waarom: Ja, geef het maar toe: de naam zegt je iets, maar je kan er niet meteen de vinger op leggen. Dit helpt misschien. Maar er was eigenlijk nog meer. Doodgewone, simpele poprocksongs, die ergens wel bleven hangen, maar nooit lang genoeg om te overleven. Wel, Third Eye Blind is alive and kicking en komt dat in Het Depot bewijzen. Voor wie houdt van rechttoe rechtaan poprock zonder al te veel franjes met lichte hints richting grunge, maar niet meer dan dat. Good clean fun. Was daar ooit iets mis mee misschien?

Ook dit jaar blijven wij hier weer tickets weggeven. Deze keer is het de onnavolgbare Magasin 4, die zo gul is geweest om drie SINGLE tickets te voorzien voor de concerten aldaar van de sludge-Italianen van Ufomammut (4 oktober), van oldskoolpunkers Hard-Ons (24 oktober) en van de skakikkers van The Slackers (30 oktober). Stuur een mail naar win@damusic.be met de naam van de gewenste band als onderwerp om kans te maken.

(JA + AH + PVG)

11 september 2017
Patrick Van Gestel