ZLDR - KWETS UUR

ZLDR Records

KWETS UUR

Meer dan een jaar geleden kwamen we voor het eerst in aanraking met het West-Vlaamse collectief ZLDR, dat met een combinatie van Nederlands- en Franstalige teksten een frisse wind liet waaien door de Belgische hiphopscene. In tussentijd hebben de broers Thomas en Julien het lijstje met successen serieus aangedikt met onder andere de release van een tweede ep ‘Kosmopoliet’, een plek in het voorprogramma van Brihang en een selectie voor Humo’s Rock Rally 2022. Met de release van debuutplaat ‘KWETS UUR’ rijdt ZLDR het ererondje verder uit. 

“Wat is ZLDR?”, weergalmt de vraag op de intro van het album. Al snel komen de heren van ZLDR ons tegemoet met een duidelijk antwoord: “Voor mij is ZLDR gewoon muren laten trillen en een zaal omtoveren in een f*cking jungle. Echt gewoon trommelvliezen doorbreken en dan uiteindelijk gewoon weggaan na de show”. Het antwoord komt enigszins als mosterd na de maaltijd, aangezien de gebroeders hieraan voorafgaand op de loeiharde titeltrack KWETS UUR reeds een eerste poging hadden ondernomen tot het doen scheuren van de trommelvliezen van de luisteraar. De titeltrack is meteen ook één van de absolute parels van het album met die catchy hook, eerlijke teksten en een magistrale beatswitch uit de toverhoed van ZLDR’s vaste producer Skyentist.

Op het daaropvolgende nummer COSTA ruilen de gebroeders de introspectie in voor de nodige braggadocio: “Net als Pogba, domineer ik alles comme ça / Dat terwijl jij ongedeerd trekt aan die dagga.” ZLDR is ongetwijfeld van plan om menige moshpits op te zetten met dit nummer tijdens de aankomende festivalzomer.

‘KWETS UUR’ bereikt pas het absolute hoogtepunt op AMBIVALENT, waarvan de productie en introspectieve songteksten in schril contrast staan met de oppervlakkigheid van trapnummers zoals WOW en ABSOLUUT. ZLDR neemt de luisteraar hier mee langs de donkerste hoeken van de menselijke psyche en biedt eerlijkheid over de gevechten die zich intern afspelen. De broers tonen zich op dit nummer bondgenoot van al wie geteisterd wordt door deze onzekerheden en bieden de luisteraar waardevol advies: “Uiteindelijk draait het om die tederheid en het temmen van die stemmen die vaak bezig zijn / Vooral letten op de remmen die je bij jezelf zet want je kan veel meer dan je denkt en beseft.” Een dromerige saxofoonsolo begeleidt de luisteraar naar het slot van dit nummer.

Na het uitstekende AMBIVALENT is het voor het West-Vlaamse collectief een uitdaging om datzelfde niveau te behouden. Met het energieke PRADA weet ZLDR nog eens te imponeren, maar de daaropvolgende nummers BURNS, AKIRA en BANG slagen er desondanks de sterke productie niet in om een stempel op het album te drukken.

“Wat is nu ZLDR?”, vraagt u. Voor ons is ZLDR zowel een moshpit vol rollende spierballen, als absolute breekbaarheid. Alles bij elkaar zijn de jongens van ZLDR er met ‘KWETS UUR’ in geslaagd een indrukwekkend debuutalbum af te leveren. Wij zijn dus ook enorm benieuwd om te zien welke richting het collectief verder inslaat met toekomstig materiaal.

13 juni 2022
Hannes Deraedt