ZLDR - ZLDR

ZLDR - ZLDR

De tijden dat onze Belgische hiphopscene bestond uit een handvol rappers ligt gelukkig al enige jaren achter ons. Mede dankzij artiesten als Zwangere Guy, Coely en DVTCH NORRIS is ondertussen duidelijk dat je ook in België een plaatsje in de muziekindustrie kan bemachtigen als jonge en opkomende rapper. Deze trend is ook de West-Vlaamse broers Thomas en Julien niet ontgaan. De broers boksten de afgelopen maanden vanuit de schaduwen van de zolder het gelijknamige project ‘ZLDR’ ineen, waarvan we nu het voorgerecht voorgeschoteld krijgen.

Thomas en Julien zijn tweetalig opgevoed. Op die wederom gelijknamige single ZLDR drukken de broers zich dus ook afwisselend uit in het Nederlands en het Frans, wat het nummer het nodige karakter meegeeft. Inhoudelijk rapt ZLDR op het nummer over mentale gezondheid en miserie, maar evengoed ook over het verlangen om gerespecteerd te worden door de omgeving. Dit alles doen ze vanuit het standpunt van het fictieve personage Barry, dat volgens de broers zowel de eigen malaise als die van de luisteraar weerspiegelt: ”Iedereen kan zichzelf eens Barry voelen. Met dit personage proberen we in onze ep taboes te doorbreken en mentale gezondheid aan te kaarten”.

Voor de creatieve sturing van het project kunnen de broers rekenen op producer Skyentist, die voornamelijk inspiratie haalt uit de UK grime-scene. Zo kan je op dit eerste nummer duidelijk de grimmige industriële klanken herkennen waarmee artiesten als Skepta en Wiley jaren geleden grimemuziek op de kaart zetten. De duistere productie van Skyentist vindt op ZLDR zijn ideale bondgenoot in de ruwe teksten van de twee broers, wat zorgt voor een coherent geheel.

Beluister de single hieronder en bereid je zo voor op de ep ‘ZLDR’ die er spoedig aankomt.

 

 

12 maart 2021
Hannes Deraedt