Wende - Sterrenlopen

Eigen beheer

Sterrenlopen

Als cultuur toegankelijk wordt. Ofwel: de sterren staan goed voor deze in Engeland geboren Nederlandse.

Een aantal jaren geleden zagen we Wende aan het werk met ‘Mens’ en dat was een verpletterende ervaring. Behendig wist deze Nederlandse theatrale dramatiek te combineren in straffe nummers zonder zich aan genre of taal te houden. Toch hadden we niet kunnen vermoeden dat ook deze dame hier populair zou worden. Werd de rode loper uitgerold door Meau, S10, Merol en ander jong geweld? Het is een prikkelende gedachte, want Wende Snijders is al veel langer bezig. Hoe dan ook, het succes is haar gegund en dat Froukje en S10 zelfs meespelen op deze plaat is een mooi voorbeeld van zusterliefde.

Ook mooi: eigenlijk sluit Wende nauwelijks compromissen. Nog altijd wisselt ze zware elektronica af met intieme nummers en net zoals vanouds schuwt ze de pijn niet en trekt ze met de teksten menige pleister van een nog open wonde. Misschien is dat de reden dat deze artieste nog geen singlesucces kon boeken, terwijl de albums het in eigen land sinds ‘Quand Tu Dors’ uit 2004 steevast zeer goed doen. De laatste single, het titelnummer van deze plaat en de samenwerking met S10, is nog maar een week uit. Dus daarvoor is het nog vroeg, maar het zou wel kunnen dat deze eindelijk ook die ban breekt.

De eerste single uit dit album Het Is Genoeg deed het ondertussen op Spotify al zeer goed met toch al meer dan zeshonderdtwintigduizend streams. Daar kan je nog niet van leven, maar het is een begin en er staan zeker sterkere nummers op de plaat. Het intens rockende Dit Is Alles bijvoorbeeld, maar dat was ook al een single. Dus dat schip voer voorbij. Onze favoriet is Laat Mij Het Zijn, een klein liefdesliedje vol grote emoties waarin Wende zichzelf opoffert en aanbiedt langer te leven dan haar geliefde om die het verdriet en de eenzaamheid te besparen. De woorden zijn zo sterk dat we het hier amper droog houden. Ze krijgen ook alle ruimte tussen de spaarzame instrumentatie. Mooi werk van producer Koen van de Wardt (Klangstof).

Op Loop Naar Het Vuur viert hij wel de teugels en drukt Wende de sporen diep in de buik van haar paard. Of beter: ze zet de blaasbalg aan het vuur en laat het hoog opflakkeren met bliksemende elektronische dreunen. Dat doet ze ook in Jij Idiote Dood, een strijdlied voor het leven waarin ze het grote zwarte onbevreesd in de ogen kijkt.

Live maakt Wende al lang indruk. Sinds ‘Mens’ doet ze dat ook meer en meer op plaat. En nu moet de grote doorbraak toch echt wel komen.

Op 21 oktober raast Wende door De Roma. Mis dit niet.

18 september 2023
Marc Alenus