Walther - Time

Eigen beheer

Time

Walther gaat ondertussen al een jaar of vijf mee, maar presenteerde pas dit jaar een eerste ep.

I Will Follow, de eerste single van Walther, dateert nog van de tijd dat onze rubriek “InlandseMaatjes” een wekelijkse verzameling was van de leukste Belgische singles. We schrijven ergens midden 2017. Ondertussen heeft de band van Hannes Walther Cuyvers al enige veranderingen ondergaan. In 2015 startte Cuyvers het als een soloproject, ten tijde van de eerste single was de band een kwartet en ondertussen telt de band vijf koppen.

Laatste aanwinst is Amber Meert, die we kennen van Skunk City en Jacle Bow en dit jaar ook nog meedingt naar de prijzen in Humo’s Rock Rally met Terms (als die wedstrijd nog plaats vindt natuurlijk). Zij neemt net als Lani Pelligrini (ook actief bij Chackie Jam) toetsen en achtergrondzang voor haar rekening. Sam Enthoven (drums) en Alexander Le Bris (bas) zijn na al die jaren nog altijd het anker van de band.

Op vijf nummers etaleert de band haar kunnen en gaat het vijftal vrij breed, maar toch kunnen we zeggen dat ze zich ergens positioneren tussen Real Estate en Mazzy Star. Dichter bij ons vallen namen als Portland, Tamino en Slow Pilot te binnen.

Het verschil tussen de eerste twee singles I Don’t Want To  en The Real Way was al redelijk groot. Terwijl de eerste drijft op een vrij steriele beat van een drumcomputer, klinkt de tweede veel warmer en ook meer uptempo. Wij verkiezen alvast de koers van The Real Way, al valt er voor het contrast tussen koud en warm op I Don’t Want To ook wel wat te zeggen.

Something ligt nog het meest in het midden tussen de twee singles. Er wordt gebruik gemaakt van moderne middelen zoals stemvervorming, maar het warme en dromerige aspect overheerst toch ondanks het hogere tempo dankzij de heerlijke harmoniezang tussen de twee meisjes en Cuyvers zelf.

We noemden Tamino en Slow Pilot al; twee namen die ons vooral bij afsluiter Time door het hoofd schoten. Dat ligt enerzijds aan het hogere stemregister dat Cuyvers hier aansnijdt en aan het oosters tintje dat in deze track sloop.

Voor velen wat wils dus en toch voelen deze vijf tracks aan als een coherente verzameling. Mooi visitekaartje, Walther!

29 maart 2020
Marc Alenus