Various artists - S.O.L.I.D.A.I.R

Eigen beheer

S.O.L.I.D.A.I.R

“Toen Welzijnszorg me vroeg om in de pen te kruipen rond het thema armoede, wist ik eerlijk gezegd niet meteen hoe ik daaraan moest beginnen”, maar Lennaert Maes beet door, verzamelde een aantal collega's en schreef een hele plaat bij elkaar. En die plaat mag er meer dan zijn.

U kent Lennaert Maes misschien van Lenny & De Wespen, maar hij is, samen met vaste partner in crime Andries Boone, ook de man achter projecten als 'Als De Nacht', waarvoor hij ook een aantal bevriende muzikanten vroeg om een nummer in te zingen. Je kan dus gerust stellen dat hij al enige ervaring had in het opzetten van dergelijke projecten. Maar voor 'S.O.L.I.D.A.I.R lag dat toch iets anders. Dus klopte hij aan bij de Leuvense armoedewerking De Ruimtevaart, luisterde hij naar de verhalen van mensen, die de moed vonden om hun verhaal te doen, en puurde daar liedjes uit.

Daarna was het nog kwestie van de juiste muzikant/vertolker te vinden voor het juiste nummer. En de reactie was overweldigend: Kommil Foo, Mauro, Neeka, Jonas Winterland, Brahim, Barbara Dex en meer toonden zich bereid om hun stem te lenen aan dit project. Dan was er ook nog Reinhart Croon, die bereid werd gevonden om het project naar een hoger visueel niveau te tillen. Het resultaat was een boekje met cd, te koop bij Welzijnszorg en ten zeerste de moeite, om meerdere redenen.

De tekeningen zijn eerst en vooral prachtig, weldoordacht en dat al vanaf het voorblad waarop je de gitaarsnaren verstrengeld ziet als symbool voor solidariteit, het thema waarrond Welzijnszorg dit jaar campagne voert. Verder zal je merken dat de figuurtjes bij de nummers wel erg veel weg hebben van de respectievelijke artiesten en ook dat is een meerwaarde.

Maar dit is nog steeds een muziekwebsite. Dus dient ook de muziek besproken. De parallel met het eerder genoemde project is zeker te trekken. Dat heeft dan ongetwijfeld met de producers van dienst te maken gehad, die ook hier uitstekend werk geleverd hebben. Bovendien hebben de muzikanten er zich duidelijk niet snel-snel vanaf willen maken. Dat wordt al duidelijk vanaf de opener.

Die werd ingevuld door Kommil Foo en weerspiegelt perfect de kille bureaucratie waarmee mensen te maken kunnen krijgen en die hen vraagt om steeds weer opnieuw de eigen, vaak vernederende situatie te schetsen. Ook Schuld, ingezongen door Elvis Peeters En De Onschuldige Secretaressen, drukt de luisteraar met de neus op de feiten, ook vanuit het oogpunt van de buitenstaanders. Alles, van Eva De Roovere, doet je beseffen hoe goed je het hebt en hoe weinig aandacht je daaraan besteedt.

Maar het zijn niet enkel buitenstaanders die aan het woord komen. Want naast de liedjes werden ook enkele getuigenissen opgenomen en tussen de liedjes uitgestrooid. Het maakt het geheel menselijk en tegelijk pijnlijk echt. En de nummers zijn even menselijk. Soms gaat het slecht (Trakteren, Axl Peleman), maar evengoed kan er sprake zijn van hoop (Ander Seizoen, Jonas Winterland), van moed (Ik Leef, Too Tangled) of van hulp uit onverwachte hoek (Weg En Weer, Neeka en Mauro). De muziek verschilt daarbij van wervelende pop tot donkere elektronica, maar allemaal even to the point.

Het geheel geeft een mooi beeld van wat er allemaal mis kan lopen, van hoe eenvoudig het kan zijn om in zo'n situatie verzeild te geraken. De frisse muziek maakt het af, maakt het tot iets om te koesteren, waarmee je meteen ook nog een centje bijdraagt. Koop die cd! Nu!

En nu we toch bezig zijn: het project wordt ook live voorgesteld. Alle info daarover vind je hier.

6 november 2019
Patrick Van Gestel