Lennaert Maes en Andries Boone - Als De Nacht

Eigen beheer

De zwarte anorak. Het zegt u waarschijnlijk niet veel, maar in de Kempen was het (hij?) een legende. Ook Lennaert Maes en Andries Boone hebben iets met sagen. En specifiek met die uit Vlaams-Brabant.

Als De NachtAlleen hebben de twee hoger vermelde heren die legenden nieuw leven ingeblazen. Muzikaal leven. En dat resulteerde in een mooi uitgewerkte cd. Zowel visueel als auditief. Want ‘Als De Nacht’ luistert niet alleen lekker weg, de cd ziet er ook nog eens prachtig uit. Het nachtelijk oog mag tenslotte ook wel wat.

De nacht dus. Het was al bron van inspiratie van honderden, nee tienduizenden platen. Het zou ons verwonderen als u geen titel kan bedenken met de nacht als onderwerp. Als kind al was je erdoor gefascineerd. Omdat het angst aanjoeg, maar ook omwille van het mysterieuze, het onbekende. Keek u als kind ook wel eens onder uw bed voor u te slapen ging? Wij wel.

Seks is ook altijd verbonden geweest met de nacht. Dat is al eeuwen zo en dat blijkt des te meer uit de sagen, die hier op muziek werden gezet. Titels als Vrij Met Mij en Bereden Door De Maar laten al niet veel aan de verbeelding over, maar ook Over Haag En Over Heg heeft een seksuele ondertoon. Nele Van den Broeck (die van Nele Needs A Holiday) verleende haar sensuele stem aan het eerste en het laatste liedje en vooral van Vrij Met Mij krijgen wij het warm.

Maar het is niet al plezier. De Koets Van Rode en Weer Wolf zijn geen lachertjes en ook het eerder vermelde Bereden Door De Maar mag dan best leuk zijn, op den duur eindigt het slecht: “Dat mens wordt nog ten langen lest zijn dood”. Trouwens, als u het zich afvraagt: de Maar is uiteindelijk verworden tot de nachtmerrie die u uit uw slaap houdt. En daardoor “bereden” worden kan geen pretje zijn.

Muzikaal konden wij niet naast De Kift kijken. Niet alleen omdat de muziek er soms aan doet denken (zij het zonder de blazers), de Nederlandse band laat zich ook inspireren door allerlei literatuur. In een nummer als De Koets Van Rode (en daar niet alleen) konden wij bovendien niet naast de invloed van Kaizers Orchestra kijken, ook al een band die door de eigen traditie wordt gevoed.

Maar Lennaert Maes en Andries Boone zijn vooral zichzelf en dus Vlaams(-Brabants) gebleven en hebben echt een perfecte synthese gemaakt van onderwerp en muziek. Bovendien zijn de gastzangers (Tom Theuns (Ambrozijn) en Erik Lesire (Boerenzonen Op Speed) naast onverwachte gasten als Sien Wynants (Ketnet, Stubru) en Jeroen Lenaerts (Tim uit ‘Thuis’) met zorg gekozen en leveren ze prachtig werk.

‘Als De Nacht’ is een mooi werkstuk geworden en zelfs wie niet uit Vlaams-Brabant komt, zal er wel iets in terugvinden. Dat verdient hulde. En van ons krijgen ze die dan ook.

13 december 2014
Patrick Van Gestel