Triggerfinger - Colossus

Mascot Label

'Colossus' is rock gespeeld door mannen in een pak. En daarvan weet je: die zijn niet altijd te vertrouwen.

Colossus

Je merkt het meteen aan de opvallende hoes: this is something different. Wat ook helemaal de bedoeling is natuurlijk. Meer zelfs: de hoes kan wat ons betreft eigenlijk zo naast 'Sciencing' van Millionaire staan. Ander kleurenpalet dan wel, maar de vervreemding voelt gelijkaardig aan. Dit is niet zomaar plaat zoveel voor Triggerfinger, maar iets aparts. De hoes straalt niet alleen bevreemding uit, maar lijkt ook op groot gevaar te wijzen.

Intussen is single Colossus niet meer weg te denken uit de ether. Daat heeft met het uiterst aanstekelijke, tot meeknikken aanzettende basloopje te maken. Dat basloopje is geïnspireerd op die van Isolation (Joy Division) en werd in de studio gedubbeld. De groep behoudt ook het rauwe, primaire van rock in nummers als Flesh Tight, een korte, krachtige uithaal zoals er wel meer op dit album te vinden zijn. Candy Killer bijvoorbeeld oogt minstens zo gevaarlijk, maar heeft funk in de genen zoals pakweg Queens Of The Stone Age die in hun platen steken.

Bovendien is Triggerfinger een sterke liveband, die bijzonder inventief kan zijn inzake opname-technieken en met onconventionele ideetjes en trouvailles aan het werk durft gaan. Dit door Mitchell Froom en Tchad Blake (mix) opgenomen album bewijst dat Triggerfinger een band is die evolueert en dus nieuwe dingen blijft uitproberen. Dat siert hen.

In het midden is er het sobere, akoestische rustpunt Afterglow met fraaie zang van De Block Het lijkt het kantelpunt van het album te zijn. In de tweede helft zoekt Triggerfinger de rusteloosheid op; met het complexe Breathlesness, maar ook en vooral met That'll Be The Day (een verwijzing naar de Buddy Holly- klassieker) waarmee ze straks niet alleen concertzalen zullen inpakken maar ook verrassen.

Het inleidende riffje van Bring Me Back A Live One verwijst naar AC/DC, maar blijft wel duidelijk Triggerfinger. De groep verbreedt het muzikaal palet ook met Steady Me (het is ok om zekerheden aan het wankelen te brengen) en afsluiter Wallensak Walk.

Deze band heeft een eclectische smaak. Dit zijn volbloed muziekliefhebbers die opgewonden raken van goede platen. En dat is ook hun missie: zorgen voor goede muziek, opwinding en - last but not least - stijlvol entertainment. 'Colossus' is zoals De Block zelf aangeeft: meer vitamientjes voor de ziel. 

25 september 2017
Philippe De Cleen