Travis - Ten Songs

BMG

Ten Songs

De Schotse Britpopband Travis is vooral gekend voor de pop-/rocksongs, waarvan Why Does It Always Rain On Me wellicht het meest gekende is. Het vorige, achtste studioalbum ‘Everything At Once’ dateert al uit 2016. Maar daar komt verandering in.

Na vier jaar vonden de leden van Travis de tijd rijp om nieuwe deuntjes op ons los te laten. Eind 2019 al begonnen de mannen aan de creatie van het negende album ’10 Songs’. Hierbij kregen ze onder meer de hulp van Jason Lytle (Grandaddy), lapsteelspeler Greg Leisz (Beck, Emmylou Harris, Bruce Springsteen) en Susanna Hoffs (The Bangles). De hele plaat werd door frontman Fran Healy en Robin Baynton (Coldplay, Florence & The Machine) geproduced.

In het persbericht wordt de plaat omschreven als “an album about the way life comes at love and what love does to weather those challenges.” Frontman Healy en de zijnen doen er alles aan om je in het gecreëerde emotionele microklimaat binnen te trekken en je daar ook te houden. En na een paar keer te hebben geluisterd, lijken ze hier best in te slagen.

Ter promotie van het album werd in juni A Ghost losgelaten op het publiek. De bijhorende animatievideo werd niet alleen door Healy geregisseerd, maar hij heeft ook alles zelf getekend. Zijn veertienjarige zoon Clay heeft het cinematografische werk op zich genomen. Officieel is deze song misschien dan wel het eerste nummer van het album dat werd gelanceerd voor het publiek om te horen, maar in december 2019 releasete de band al een video voor Kissing In The Wind. Hiervoor werd grotendeels teruggegrepen naar footage, gebruikt voor de documentaire ‘Almost Fashionable’.

Sinds de release van A Ghost werden nog enkele andere nummers ingezet om het nieuwe aanstormende album te promoten. Zo werd in augustus The Only Thing met bijhorende video uitgebracht. Dit is een duet met Susanna Hoffs van The Bangles; een ingetogen samenwerking die per toeval tot stand kwam via Twitter. Maar de raspende stem van Hoffs past perfect in het plaatje dat Travis met dit album naar buiten brengt.

Het hoogtepunt van het album is het tiende en laatste nummer No Love Lost. Waar bij de andere nummers voornamelijk gitaar en drums de muzikale overhand nemen, speelt hier de piano een hoofdrol. Dit maakt van dit liedje een heel kwetsbaar en emotioneel pareltje dat het volledige album in enkele minuten volledig samenvat, emotioneel en oprecht!

Na vier jaar geduldig wachten krijgen de fans nog eens een nieuwe plaat in handen; een album dat enigszins volwassener klinkt dan de voorgaande. Travis is dan ook een band die in het vijfentwintigjarig bestaan kon experimenteren met muziek en steeds de status kon behouden.

Er werd ook al een tour door het VK aangekondigd, die van start gaat op 30 april 2021 en ze werden reeds bevestigd voor twee Britse festivals. In de rest van Europa is het nog wachten op meer nieuws.

12 oktober 2020
Marjolein De Smet