Tindersticks - No Treasure But Hope

City Slang

No Treasure But Hope

Tindersticks is zo'n band die al jaren behoorlijk in de luwte opereert. Nochtans leverden ze al die tijd het ene pareltje na het andere af. Op zich doen zij al jaren consequent wat Nick Cave op de laatste drie albums doet: ingetogen, tedere en warme liedjes maken die recht op het gemoed mikken. Zo ook op twaalfde plaat ‘No Treasure But Hope’. 

Sinds het vorige album ‘The Waiting Room’ uit 2016 heeft frontman Stuart A. Staples en bij uitbreiding de band niet niet stilgezeten. Staples bracht een soloplaat en een soundtrack voor de film ‘High Life’ uit samen met Claire Denis. De groep nam dan weer de soundtrack voor ‘Minute Bodies: The Intimate World van F Percy Smith’. Voor de opnames van ‘No Treasure But Hope’ heeft de band de aanpak volledig omgegooid. Daar waar vroeger minutieus gebouwd werd aan een nummer om nadien na de opname de live sound te bepalen, is deze keer veel sneller en organischer gewerkt. Ondanks die andere aanpak en ondanks een iets opgewekter geluid blijft de emotionele impact intact. 

Dat blijkt ook in openingssong For The Beauty. Deze minimalistiche ballade kan zo naast ouder Tindersticks werk staan. Het daaropvolgende The Amputees heeft daarentegen een zekere lichtheid in zich, maar tekstueel blijft treurnis regeren. Het dromerige Pinky In The daylight en het pittige See My Girls hebben een ingetogen, maar brede orkestratie, maar komen toch maximaal binnen. We denken hierbij spontaan aan Bacharach en Cohen. Tough Love is een versnelling lager, maar neemt de tijd om met veel oog voor detail en nuance rustig open te bloeien. De titelsong is met enkel piano en zang het perfecte orgelpunt.

‘No Treasure But Hope’ is een album waarop de band het warm water zeker niet opnieuw uitvindt, maar waarop ze toch hier en daar vernieuwend klinken. Een "Catch Of The Day" zit er voor Staples en zijn kornuiten niet in, maar Tindersticks blijven grossieren in sterke, meeslepende platen en daar is deze er zeker ook één van. Een ideale plaat voor bij het vallen van de bladeren en het korten van de dagen. 

3 december 2019
Patrick Blomme