Tim Schou - Hero / Loser

Iceberg Records

Hero / Loser

Na jarenlang werken aan de singer-songwriter-skills, bracht de Deen Tim Schou zijn debuutalbum ‘Hero / Loser’ uit. De single Comeback mocht alvast dienen als leuke opwarmer.

 

In januari was Comeback er al, een nummer dat gaat over vriendschappen en het uit elkaar groeien door de jaren heen. Maar het is als het ware ook een symbool geworden voor de comeback waar de hele wereld naar snakt na een jaar van uitdagingen en sociale ontbering. De song heeft vooral een positieve vibe met een knipoog naar jarennegentigpop. Een catchy, dansbaar deuntje dat best wel even blijft hangen en zorgt voor een glimlach, al is het maar voor even.

Comeback was alvast waardige reclame voor het album en gaf ons een honger naar meer. En wetende dat Schou een veelgevraagd songwriter is voor artiesten zoals Ella Henderson en Go Go Berlin, zagen we het album hoopvol tegemoet. Jammer genoeg bleven we grotendeels op onze honger zitten.

Tim Schou heeft reeds bewezen dat hij best wel weet waar hij mee bezig is. En toch had hij voor het maken van het debuutalbum de hulp nodig van maar liefst veertien co-schrijvers, elf co-producers, vijftien studiomuzikanten en twee grafische ontwerpers. Best wel veel volk om mee samen te werken aan een album dat net iets langer duurt dan een half uur. Had de plaat nu volgestaan met de ene hit na de andere, dan hadden we Schou nog kunnen vergeven voor de korte afspeeltijd. Het is dan ook nog maar zijn debuut.

Maar jammer genoeg is dat niet het geval en hebben de vele samenwerking absoluut niet geleid tot een memorabele plaat. Kunnen we iets zeggen over de vocals? Niet echt. En ook de muzikale begeleiding zit betrekkelijk goed. Maar al de verschillende samenwerkingen ontnemen de vaak persoonlijke teksten veel van de kracht, omdat het verhaal simpelweg niet tot zijn recht komt.

Het album klinkt best wel als één geheel, maar tegelijk ook zeer onafgewerkt. Sommige songs worden zelfs zo abrupt gestopt dat het voelt alsof er iets ontbreekt. Een korte fade-out was in vele gevallen beter geweest. Misschien was het beter geweest voor Schou en voor de plaat, als hij had samengewerkt met slechts één enkele co-writer. Dan zou er meer tijd geweest zijn om alles in detail uit te werken en een deftig afgewerkt debuutalbum op de wereld los te laten.

Betekent dit dan dat zijn debuutalbum een volledige miskleun is? Totaal niet. Je hoort en voelt dat er wel degelijk talent aanwezig is. Maar dat talent komt er nog niet helemaal uit. Hopelijk leert Schou hieruit voor een volgende schepping.

8 mei 2021
Marjolein De Smet