The Mysterines - Afraid Of Tomorrows

Fiction Records

Afraid Of Tomorrows

Er zijn mensen die vinden dat alles altijd nog beter kan, ook de eigenschappen die bij hen al ijzersterk zijn. Zoiets leek er ook aan de hand met The Mysterines, toen de Britse band aankondigde de afgelopen twee jaar door radicale veranderingen in meerdere opzichten beter en meer volwassen te zijn geworden. Door de deur open te zetten naar de ietwat duistere kant van de ziel moet het album 'Afraid Of Tomorrows' laten horen wat daarmee wordt bedoeld.

 

In 2022 is het debuut 'Reeling' niet onopgemerkt gebleven. De spannende rockplaat zette de Britse band op de kaart, niet in de laatste plaats door de geraffineerde zang van Lia Metcalfe. De stijl - ergens tussen indierock, new wave en punk - deed de rest. Na intens toeren zorgden schrijfsessies op het platte land voor nieuwe inspiratie. Dat laatste is een veelvoorkomend cliché in de muziekwereld dat niet zelden teleurstelt. Maar The Mysterines kwamen terug met diepgaande ideeën en naar het schijnt een bak zelfvertrouwen.

Vooruitgestuurde singles als Stray en Sink Your Teeth lieten een aangepast geluid horen: strakker, compacter en - laten we er geen doekjes om winden - ook commerciëler. Knap is het wel, want op vergelijkbare nummers valt op dat dit strakke geluid zich perfect om je heen sluit. Daardoor wordt de muziek, nog altijd vergezeld van de indringende vocalen van Metcalfe, directer en soms ook gevoeliger. Tegelijkertijd ontbreekt het zelfs binnen die stijl niet aan festivalspringers, want ook op dat aspect weet men goed in te spelen. Zie nogmaals Sink Your Teeth.

Maar dat meer intieme past goed bij het thema van 'Afraid Of Tomorrows'. Titels als The Last Dance, Goodbye Sunshine en So Long spreken boekdelen, al laten oude en nieuwe stijl zich hier en daar ook nog verenigen. Indrukwekkend is het dynamische Hawkmoon, waarin bombastische klanken en een tamelijk ernstige toon de vermoedelijke fantasy-referentie voelbaar maken gevolgd door de radiomededeling “It's all over”.

Wie na de singles bang was dat 'Afraid Of Tomorrows' een vlakke plaat geworden is, hoeft zich geen zorgen te maken. Er zitnog steeds veel spanning in de muziek door nummers in verschillende tempo's, variaties door middel van echo's en andere effecten, moddervette basgeluiden en, in het geval van het titelnummer, zelfs een uitstapje naar folk met de akoestische gitaar op schoot.

Alles afgevinkt hebbende is er niks boven komen drijven waar we over kunnen klagen. Hooguit vereisen sommige nummers nog een beetje tijd om echt goed in te dalen, vaak toch ook teken van lange houdbaarheid. The Mysterines hebben voor die "moeilijke tweede" de juiste keuzes gemaakt. Ze kunnen er weer even tegen, en wij ook.

The Mysterines live: 28 oktober, Kavka Oudaan, Antwerpen

29 juni 2024
Tino Fella