Suzanne Santo - Yard Sale

Soozanto Records

Yard Sale

Na een carrière als actrice, model, touring musician en drie albums met het duo Honeyhoney was het tijd voor solowerk.

In 2017 verscheen debuut 'Ruby Red' van Suzanne Santo in eigen beheer: een knap staaltje vrij rauwe Americana met gothinvloeden, een erg duister sfeertje en een geweldige strot als basiskenmerken. Santo is bovendien erg bedreven op viool en banjo, wat haar muziek een extra dimensie geeft.

Vier jaar later is ze terug met opvolger 'Yard Sale'. Na vier uitstekende singles als voorbode waren onze verwachtingen erg hooggespannen. Kan Santo het debuut overtreffen en aanspraak maken op een "album of the year"-stempel? In alle eerlijkheid: net niet, maar er zijn haar dan ook enkel heel erg straffe releases vooraf gegaan, waaronder die van Ida Mae en Kate Vargas.

De eerste singles, Fall For That, Bad Beast, Common Sense en Save For Love, zijn ronduit schitterende stukken distorted Americana. Santo verweeft invloeden uit country met blues, folk en best ruige rock-'n-roll. Ze laat zowel haar zachte, gevoelige kant horen als een ferm ruige rand.

Het speels dartelende Since I've Had Your Love laat haar prachtige vioolspel horen en test hierbij even de uiteinden van je zenuwen. Bij To No End verrast ze door de stemmen tijdens de intro door een oude grammofoon te persen om dan over te vloeien in een luchtig countrydeuntje, zij het eentje waar een vervormde gitaar regelmatig doorheen snijdt.

Ook Idiot en Afraid Of Heights zitten erg knap in elkaar en houden het niveau hoog. Waar We het iets minder voor hebben, zijn de opener, die rustig begint en richting een gospelsong lijkt te gaan, maar ergens blijft steken, Goldrush, dat we gewoon niet aanvoelen en afsluiter Island, dat iets te melig en klagend is.

Met negen op twaalf songs, die tot de beste in het genre behoren, valt er zeker niet te klagen. Dankzij de skipknop krijg je toch een album dat bij eerdergenoemde toppers aansluit en van 2021 een fantastisch releasejaar maakt. Komt daarbij dat de ingezette instrumenten en de overall sound (vrij rauwe productie) helemaal aansluiten bij onze voorkeur.

Voor de geïnteresseerden: de productie was in handen van John Spiker, Suzanne Santo en Alejandro Rose Garcia. Santo schreef alle nummers met Spiker en Garcia als co-writers. De muzikanten, die meewerken, zijn Spiker (drums, percussie, synthbas, piano, toetsen, bas, baritongitaar, electrische gitaar, akoestische gitaar, Omnichord, zang), Paul Doyle (drums, percussie, drumprogrammatie, grunts), Dylan Day (akoestische en elektrische gitaar), Drew Taubenfeld (elektrische gitaar), Blaine Stark (slidegitaar), Michael Uhler (zingende zaag), Leah Metzler (cello), Shakey Graves (zang, programming), Gary Clark Jr. (elektrische gitaar), Ben Jaffe (elektrische gitaar) en Darris Sneed, Kesha Shantrell, Whitney Wood en Leah James (achtergrondzang).

13 november 2021
John Van de Mergel