Steiger - And Above All

El Negocito Records

Steiger hoort ongetwijfeld bij de lichting jonge, Belgische jazzbands die aan het groeien zijn. Samen met groepen als STUFF., Nordmann, De Beren Gieren, Kabas, Black Flower en Schntzl vormt het Gentse trio mee de jonge generatie die de jazz in België vormgeeft. Na hun sterke ep was de tijd eindelijk rijp voor een full album. En met 'And Above All' maakt de groep meteen een aardige doorstart. 

And Above All

Opmerkelijk hoeveel jonge jazzbands waaronder ook Steiger aan de slag gaan met elektronica. Sommigen, STUFF. bijvoorbeeld, gaan daar best heel ver in, terwijl anderen veeleer een evenwicht zoeken tussen het elektronische en het akoestische. Steiger behoort zonder meer tot die laatste categorie. Heel nadrukkelijk zoekt het trio naar een gezonde, evenwichtige mix van creativiteit en inventiviteit.

Op een heel eigen manier proberen ze jazz te herdefiniëren en de contouren ervan te hertekenen. Wars van gelijk welke verwachtingen tracht het trio met toetsenist Gilles Vandecaveye, contrabassist Kobe Boon en drummer Simon Raman te laten horen tot wat het in staat is. En de lovende livereviews zeggen op dat vlak al heel wat.

Het is duidelijk dat het nog jonge trio voor het avontuurlijke en het onvoorspelbaregaat. In opener Sturm Der Liebe krijgt een klassieke jazzpiano gezelschap van saboterende drumroffels. Het geeft aan dat de groep driftig kan zijn, maar de afwisseling tussen het zeemzoeterige en het experiment werkt, zeker als ze halfweg plots een andere, meer hiphopgetinte afslag nemen.

In het opgewekte Saint Roch vertrekt de compositie vanuit een flirtend drumritme. De groep neemt er ook de tijd voor met lang uitwaaierend materiaal zoals het dik acht minuten durende Hymne Without God dat eigenlijk alle richtingen kan opgaan. Ook de hoes gaat daarin mee.

Steiger put uit de jazz en verwijst naar tradities maar haalt die evengoed overhoop; bijvoorbeeld in het drukke, chaotische minitiatuurtje Bachfag dat gevolgd wordt door het intieme Inverse/Reverse. Eén van de hoogtepunten is het moddervette Berlin Revisited, waarop de groep duidelijk kiest voor elektronische instrumentatie. Een regelmatige beat en ijle ambient vormen het wat naar de collega's van STUFF. neigende frame dat de groep netjes inkleurt. En met Zes Uur Verder geeft de groep aan dat het niet altijd bittere ernst is.

'And Above All' is een doorstart van een groep met groeipotentieel. Dat merk je aan vrijwel alles. Reken hen niet af op de leeftijd of de jazz, want dit album klinkt volwassen en rijp. Ze zijn dan ook duidelijk klaar voor de grotere jazzpodia.

Tijdens hun tournee doet Steiger onder meer de Arenbergschouwburg in Antwerpen (25 april), 27Bflat in Brugge (19 mei) en De Ruimte in Amsterdam (25 mei) aan.

17 april 2017
Philippe De Cleen