Stake - Catatonic Dreams

Hassle

Catatonic Dreams

Exit Steak Number Eight, enter Stake. De Wevelgemnaars hebben de volgende stap genomen in hun muzikale carrière, en de ep 'Catatonic Dreams' is hun eerste muzikale uitspatting.

Voor wie de laatste elf jaar op Mars heeft gekampeerd, een kleine update: in 2008 winnen 4 jonge Wevelgemnaars Humo's rock rally onder de naam Steak Number Eight. Wat volgt voor de band is als een roetsjbaan. De zalen en de festivals worden groter, de toeren langer, de talen in de landen waar ze spelen lijken helemaal niet meer op West-Vlaams en de horden fans passen al lang niet meer in hun stamcafé. Op het moment dat iedereen dacht dat Steak Number Eight wereldwijd ging doorbreken, kondigen de vier het einde van de band aan.

Maar op de afscheidshows in de Gentse Vooruit zet de band de deur op een kier voor de toekomst. Stake was geboren. Het volledige verhaal en het waarom kan je zelf bekijken in de Red Bull documentaire 'From Fresh Cut To Dry Aged', maar ondertussen wordt er ook nog muziek gemaakt. De ep 'Catatonic Dreams' is sinds vandaag verkrijgbaar in de betere platenhandel of via de bandcamp van de band zelf.

Maar hoe zit het nu met Stake, zal u zich afvragen. Wel, de eerste single Catatonic Dreams, waarvan ook een mooie video bestaat, laat er geen twijfel over bestaan: Stake borduurt verder op het bekende elan van SN8. De single heeft alle elementen die we ons herinneren, plus wat extra punch. De band schopt namelijk wild om zich heen, en is als herboren uit de stille periode gekomen. Het heeft de bandleden duidelijk goed gedaan even wat anders te doen. 

Naast Catatonic Dreams vinden we op deze ep nog twee andere nummers. Everybody Knows gaat heftig van start met een wilde gitaarriedel van Cis Deman, maar verloopt gaandeweg tot een post-math-rock epos met chants. Eigenlijk zoals je ze dat zou verwachten van bijvoorbeeld As I Watch You From Afar, een band waar Steak Number Eight het podium destijds nog wel eens mee deelde.

Maar het derde nummer, The Kindly Ones, klinkt heel anders dan alles wat de vier al eerder uitbrachten. Het is een waar post-rocknummer, met een gesamplede, vertellende vrouwenstem erbij. De kunst is echter bij de les te blijven en te luisteren hoe geweldig de vier staan te musiceren. In het begin schijnbaar op de achtergrond, maar naarmate het nummer vordert steeds meer op het voorfront. Dit is exact wat de band bedoelde met "nieuwe wegen bewandelen en nieuwe invalshoeken verkennen". Drie nummers, drie verschillende invalshoeken, maar dezelfde hoge dosis energie. 

En dit is allemaal nog maar het begin, want in het najaar mogen we een volledig album van Stake (volgens Brent Vanneste met meer morbide nummers met een romantische toets) verwachten. Zo lang moeten we gelukkig niet wachten, want de band speelt deze zomer op heel wat festivals. Probeer ze te pakken te krijgen op Rock Herk (12/07), Roadkill (02/08), Lokerse Feesten (04/08), Melkrock (11/08), Villa Pace (06/09) en Schippersweekend Lauwe (14/09). De feestelijke release van hun eerste volledige album staat gepland op 28 november in de AB

24 mei 2019
Bert Gysemans