Snow Patrol - The Fireside Sessions EP

Polydor

The Fireside Sessions EP

We hadden het al eerder aangekondigd en nu is het eindelijk zover: Snow Patrol bracht, samen met The Saturday Songwriters, de ep 'The Fireside Sessions' uit.

 

De afgelopen maanden leefde de hele wereld in één of andere vorm van lockdown. Alle bijeenkomsten werden geannuleerd en de mensen zaten aan huis gekluisterd. Zo ook de frontman van Snow Patrol, Gary Lightbody. Hij kwam al vlug op de proppen met een experiment. Elke zaterdagavond ging hij online op Instagram, waar hij samen met fans een nummer schreef. Al na de eerste poging bleek dit experiment vrij goed te lukken en twaalf weken lang werd de zaterdagavond een vaste "internet date" tussen Lightbody en enkele duizenden fans.

Aanvankelijk waren de livestreams eerder bedoeld als een vorm van vermaak. Maar toen week na week een nieuw nummer werd geschreven, ontstond al vlug het idee om de liedjes effectief uit te brengen. Het voorstel om de opbrengst te schenken aan een goed doel was het logische vervolg. En na overleg, kwam Lightbody op de proppen met The Trussell Trust, een organisatie die voedselbanken van al het nodige voorziet. En een organisatie die door Covid-19 de vraag naar hulp aanzienlijk zag toenemen en dus best extra hulp kan gebruiken. Ook platenmaatschappij Polydor stond achter het initiatief en besloot om afstand te doen van hun deel van de opbrengst. Met andere woorden: elke cent gaat integraal naar The Trussell Trust.

Lightbody nam bij hem thuis in LA de nieuwe nummers op met behulp van een goedkope microfoon en een Post-It om ruis tegen te gaan. De opnames werden doorgemaild naar voormalig Snow Patrol-lid en producer Iain Archer, die maar al te graag wou meehelpen, net als zijn vrouw en kinderen die hun stem uitleenden waar nodig. De andere vier leden van Snow Patrol sprongen ook mee op de kar, net als drummer Graham Hopkins. Zo kwamen de nummers vanop afstand geleidelijk aan tot stand.

Het uiteindelijke resultaat is 'The Fireside Sessions EP': vijf liedjes waarvan het opwekkende en dansbare Reaching Out To You de eerste single is en het meest aanleunt bij de sound van Snow Patrol. Doorheen het VK kreeg dit nummer reeds vrij veel airplay en ook StuBru maakte er reeds "Catch Of The Day" van. De andere nummers zijn eerder aan de trage kant en hebben best wel moeite om te tippen aan die eerste single.

De meest emotionele track is zonder twijfel The Curve Of The Earth. De breekbare lyrics, gecombineerd met de warme stem van Lightbody, hoofdzakelijk begeleid door akoestische gitaar, zorgt ervoor dat je af en toe een traantje wegpinkt. Dat de nummers werden geschreven tijdens een pandemie is hoorbaar in bepaalde teksten. Vooral in Dance With Me en Light Years is de impact van Covid-19 te merken.

Aan de andere songs, die voor die gelegenheid werden geschreven, wordt nog volop gesleuteld. Bedoeling is dat ze later worden uitgebracht via de gekende streamingsites, maar ook op Bandcamp. Om dan - hopelijk - op een later tijdstip alle nummers te verzamelen op vinyl. Fans kijken alvast reikhalzend uit naar hoe de andere gezamenlijk geschreven liedjes klinken. Van hen die dit wensten, werden trouwens de namen opgenomen in het bijgevoegde booklet.

31 augustus 2020
Marjolein De Smet