Smith & Burrows - Only Smith & Burrows Is Good Enough

Pias Records

Only Smith & Burrows Is Good Enough

Twee goede vrienden die in 2011 voor de lol samen een paar nummers schreven en op de proppen kwamen met een volwaardig kerstalbum en een hitsingle die nu nog luidkeels wordt meegezongen. En Tom Smith en Andy Burrows deden het opnieuw.

Negen jaar na de eerste muzikale samenwerking besloten Tom Smith (Editors), en Andy Burrows, voormalig drummer Razorlight, om de muzikale handen nog eens in elkaar te slaan. Het duo, beter gekend als Smith & Burrows, herrees. En hoe!

Sinds het eerste album ‘Funny Looking Angels’ hadden zowel Smith en Burrows de handen vol. Smiths focus lag volledig bij Editors terwijl Burrows diverse soloplaten uitbracht en zich stortte op de soundtrack voor Ricky Gervais’ 'After Life'. Maar toch vond het duo de tijd om af en toe samen te komen en in alle stilte te werken aan nieuw materiaal voor het ooit voor de lol opgestarte zijproject. Eens ze tevreden waren met dat materiaal, vertrokken ze naar Franklin, Tennessee waar ze samen met Jacquire King (Tom Waits, Kings Of Leon, Norah Jones) aan een nieuw album werkten.

Begin juni 2020 kwamen de eerste tekenen van een nieuwe samenwerking van het duo naar boven drijven en voor het einde van de maand was de eerste single een feit: All The Best Moves. Prominent aanwezig is de akoestische gitaar en de herkenbare stem van Smith. Burrows neemt voornamelijk de backings voor zijn rekening, maar die combinatie levert een perfect kloppend plaatje op. Je voelt de vriendschap van de track afstralen en dat tovert een glimlach op je gezicht. De bijhorende video werd tijdens de lockdown opgenomen, elk in de eigen woning: Smith met de gekende bewegingen en Burrows dansend in zijn slaapkamer. Maar het werkt: als toeschouwer en luisteraar kan je niet anders dan ook bewegen. Opvolger Old TV Shows is ook zo’n catchy meezinger. Deze keer neemt Burrows de leadzang voor zijn rekening en focust Smith zich op het refrein dat al vlug een oorwurm van formaat wordt.

Na twee dansbare songs is het tijd om gas terug te nemen. Parliament Hill is een ingetogen nummer dat vooral opviel omdat het zo verschillend is van de voorgangers. Het werd in de kerstperiode losgelaten op het publiek. Een periode die het merendeel van de wereld op een totaal andere manier heeft doorgebracht dan normaal. En net daarom werkt dit. Het heeft een kerstvibe over zich en het refrein is zo hartverwarmend dat het onmiddellijk doet denken aan een open haard waar je met een warme chocomelk voor zit.

Even noemenswaardig is Spaghetti. Je hoort gewoon dat het duo oprecht plezier heeft gemaakt bij het maken van dit album. De akoestische gitaar zet het liedje in met een aanstekelijk deuntje waarbij je lichaam automatisch overgaat tot enthousiast meeknikken. De deun, gecombineerd met upbeat zang en teksten als: "Fi fa fo, the fun’s just begun", werken zo aanstekelijk dat je drie minuten lang al je zorgen compleet vergeet.

Aimee Move On laat nog eens horen hoe sterk de twee zijn op muzikaal vlak. Smith neemt het voortouw met de piano op de voorgrond. De tekst heeft dan misschien een eerder donker karakter, toch is het niet deprimerend. De saxofoon, gitaar en drums zorgen ervoor dat het aanzwelt tot een muzikaal pareltje dat je aandacht moeiteloos vasthoudt.

Smith & Burrows namen de tijd om met nieuw materiaal op de proppen te komen en gingen voor niets minder dan topkwaliteit. En door de ego-trippende titel kijk je vlot heen met een brede glimlach op je gezicht als resultaat.

15 februari 2021
Marjolein De Smet