Sleater-Kinney - Live In Paris

Sub Pop Records

Wat waren we tevreden dat we Sleater-Kinney eindelijk eens aan het werk konden zien. En dat plezier kunnen we nu opnieuw (en opnieuw) beleven.

Live In Paris

Want nu is er de prima liveplaat van Sleater-Kinney, die het trio in Parijs opnam, en het geeft precies weer wat wij toen voelden. De opwinding, het spelplezier, de prima muziek,… het zit er allemaal in en – nog belangrijker – het komt er ook allemaal uit.

“This is the only time on the tour we’ve done a second encore”, laat Corin Tucker weten voor ze afsluiter Modern Girl inzetten. Daar mag dan het feit dat dit concert werd opgenomen voor iets hebben tussengezeten, het neemt niet weg dat dit een uitstekende weergave is van Sleater-Kinney zoals ze hedentendage klinken. Dat er voor de bis zowaar een (toch atypische) mondharmonica wordt bovengehaald, doet daaraan niets af. Eerder integendeel.

Want al wat daaraan voorafgaat, is vintage Sleater-Kinney. Dat wil zeggen: hyperkinetische, superaanstekelijke, gelaagde en verdomd goede songs, die door het trio met veel brio en passie worden gebracht. De hele set lang, waarvan uiteraard een groot deel stamt uit de meest recente plaat ‘No Cities To Love’, is het alsof je erbij bent, ook al is de productie niet echt volmaakt, maar dat is misschien dan weer eigen aan het live gebeuren.

Om nu te zeggen dat de versies van Price Tag, A New Wave en No Cities To Love beter zijn dan op de studioplaat, is misschien veel gezegd, maar net door de afwisseling met oudere songs (Dig Me Out is en blijft een schop in je kruis) krijgen ze hier meerwaarde. Er wordt ook meteen aangetoond dat het gezelschap het nog niet verleerd is en ook op het podium de bestaansreden met verve heeft onderstreept.

Als er al gekibbel is geweest tussen de dames, dan valt daar hier alvast niks van te merken. Misschien heeft dat integendeel net gezorgd voor extra venijn bij de optredens, alsof ze elkaar de loef willen afsteken. Het zal ons hoe dan ook een zorg wezen. Zo lang ze blijven rocken zoals ze dat hier doen, mogen ze van ons de boel in elke concertzaal afbreken en elkaar de haren uittrekken.

Sleater-Kinney is terug van nooit weggeweest, heeft dat al op plaat en op het podium bewezen en beklinkt dat hier met een uitstekende liveplaat, waar wij vast nog een paar keer naar zullen teruggrijpen. Mission accomplished; op naar de volgende plaat!

29 april 2017
Patrick Van Gestel