Shining - Blackjazz Live At The Heavy Water Plant

Self-released

Blackjazz Live At The Heavy Water Plant

In 2010 liet het Noorse Shining, de band rond frontman en manusje-van-alles Jørgen Munkeby, ‘Blackjazz’ op de wereld los. De combinatie van black metal en jazz (inclusief saxofoon) was als een bom die insloeg op het huidige metallandschap. Übercomplexe songstructuren en over-the-top arrangementen zorgden ervoor dat de plaat niet voor gevoelige oren was. Maar de kwaliteit, waarmee alles gebracht werd, was ongezien. Superstrak, een perfecte productie, voldoende melodie en muzikaal zeer technisch. Het leek wel alsof een album als dit nooit live waargemaakt kon worden. 

En toch, in 2011 verscheen ‘Blackjazz Live’. Het ondenkbare gebeurde effectief: dit was wel degelijk speelbaar in een live setting. Doorheen de jaren heeft het album een serieuze cultstatus opgebouwd en wordt het terecht gezien als dé ultieme Shining-plaat. September vorig jaar kwam de band ‘Blackjazz’ integraal brengen in Kavka in Antwerpen. Een onwaarschijnlijke ervaring. Vergeet Allan Holdsworth en Terry Bozzio, vergeet Polyphia of Animals As Leaders, vergeet The Dance Of Eternity van Dream Theater. Dit optreden was de absolute en ultieme muzikale belevenis. Een onmenselijk muzikaal niveau in combinatie met een geschifte lichtshow. Enkel het geluid speelde de eerste paar songs parten en ook Munkeby’s stem had blijkbaar de beste tijd gehad.

‘Blackjazz Live At The Heavy Water Plant’ dateert uit 2020 tijdens de lockdown. De band speelde het album toen voor het eerst in zeven jaar opnieuw integraal en dat tijdens een exclusieve livestream op een unieke locatie. De mix is hier wel perfect vanaf het begin met dito lichtshow en camerastandpunten. Ook Munkeby’s stem is hier nog veel beter dan wat hij in Antwerpen meegebracht had.

De frontman wordt bijgestaan door Ole Vistnes op bass, Tobias Ørnes Andersen aan de drums, Eirik Tovsrud Knutsen op keyboards en Håkon Sagen op gitaar – de beste line-up. Tijdens de encore krijgen de heren zelfs bezoek van black metal-pionier Ihsahn. Noorwegen drukt toch duidelijk een stempel op zware muziek, prachtig om al die elementen te zien samenkomen.

Hoewel Shining de laatste jaren slechts een schim geworden is van wat ‘Blackjazz’ te bieden had (cfr. de meest recente ep ‘Without You’), is het heel fijn te weten dat de band het album nog integraal brengt. Zoals onlangs nog op Hellfest. Wie een introductie tot de Noren wil, doet er goed aan deze release te beluisteren/bekijken. Perfectie in het kwadraat, zonder overdrijven.

3 juli 2024
Steve Vanderperren