Shining - 'Without You'

Shining - 'Without You'

Coveralbums, het blijft toch steeds iets speciaals. Sommige mensen zijn ervoor, anderen zijn ertegen. Soms is het erg goed gedaan, soms waren ze er best niet aan begonnen.

We krijgen op deze verrassings-ep drie versies van popsongs voorgeschoteld, zijnde Without You (Avicii), Someone Like You (Adele) en Fairytale Of New York (The Pogues). Een zeer uiteenlopende songkeuze, dat wel, maar dat is dan ook het enige.

Shining was sowieso al eerder een eenmansproject en dat wordt nu alleen maar duidelijker. Volgens de videoclips speelde /programmeerde Munkeby alles zelf behalve de drums op Without You. Die werden ingespeeld door drummer Simen Sandness. En dat is net het probleem: een extra persoon in het productieproces had Munkeby misschien kunnen overtuigen om het toch iets anders aan te pakken. Nu is het overduidelijk een one-man-show, wat nog meer in de verf gezet wordt door de constante close-up-shots van Munkeby in Someone Like You.

De covers ademen een plaatsvervangende schaamte uit, waarbij je je constant afvraagt waarom ze uitgebracht zijn. Geen enkele versie werd overtuigend of origineel aangepakt. Het is moeilijk in te beelden wat Munkeby’s bedoeling precies was, maar na de commerciëlere toer die Shining de laatste jaren opging, zullen radioplay en een breder publiek wel de hoofdredenen zijn.

Zoals gezegd zijn coveralbums (of in dit geval een ep) een "hit or miss". Voor Shining is dit een geweldige miss. Gelukkig hebben ze de geweldige King Crimson-cover 21st Century Schizoid Man, die de band uitbracht op het album 'Blackjazz' uit 2010. Best die schijf nog eens opzetten om de pijn te verzachten.

26 juni 2024
Steve Vanderperren