Selah Sue - Persona

Because Music

Persona

Ze wordt al eens vergeleken met Amy Winehouse of Adele, maar ze is een rasechte Vlaamse en een grootheid in de Belgische pop- en soulwereld. Zeven jaar na het vorige album verwent ze opnieuw je oren.

Over wie we het hebben? Selah Sue natuurlijk. De tweeëndertigjarige singer-songwriter is terug van nooit echt weggeweest en we zullen het geweten hebben. Momenteel scoort ze hoge toppen in de hitlijsten met nieuwste single Wanted You To Know (feat. Damso). Elk nummer op derde langspeler 'Persona' werd volgens de voice-dialogue-therapie geschreven vanuit een andere persoonlijkheid.

Zo hoor je op Pills vooral de apathische Sue aan het woord. Daarin wordt er vooral gesproken over haar eigen ervaring met het nemen van antidepressiva en de voor- en nadelen ervan. Dit alles onder begeleiding van een ninetiesachtige beat met een sterk, dansbaar refrein.

Als singer-songwriter laat Sue niet alleen haar diverse persoonlijkheden aan het woord, diverse muziekgenres resulteren in een zelfverzekerde plaat. En die zelfzekerheid is zeker te horen in opener Kingdom. Reeds van in het begin wordt de toon van het album gezet. De song bouwt zachtjes op en barst na een schreeuw volledig los. Het is een track met ballen aan het lijf, die je laat kennismaken met een Sue die we voorheen nog niet hadden gehoord. Je hoort elektronische invloeden en de bas dreunt erop los, terwijl Sue haar hiphoptalent toont.

Maar om de fans niet meteen af te schrikken, komt met het volgende nummer opnieuw de typische Sue naar boven. Hurray, een samenwerking met de Canadese zanger TOBi, is een pak rustiger en intiemer. Iets dat ze vasthoudt in Try To Make Friends, waarin ze, onder begeleiding van een goede beat, zingt dat ze het best wel moeilijk heeft om nieuwe vrienden te maken.

En zo wisselen doorheen de plaat de upbeat nummers af met de iets kalmere en meer typische Selah Sue-liedjes. 'Persona' is een plaat die gevuld is met alleen maar muzikale pareltjes, die naadloos op elkaar aansluiten. Het gaat hier met andere woorden om een ijzersterke productie.

We hebben even moeten wachten tot Selah Sue opnieuw van zich liet horen, maar dat was het meer dan waard. Ze weet wat ze wil en weigert om zich in een bepaald hokje te laten stoppen. En ze slaagt er wonderwel in om diverse genres naadloos in elkaar te laten overvloeien. Als we een award moesten uitdelen voor comeback van het jaar, dan zou dit een geduchte kandidate zijn.

12 april 2022
Marjolein De Smet