Selah Sue - Bedroom EP

Because Music

Bedroom EP

Op de occasionele samenwerking met internationale grootheden als Childish Gambino of Marcus Miller na, hulde Selah Sue zich vijf jaar lang in artistiek stilzwijgen. De Leuvense muzikante stapte even uit de schijnwerpers om zich met volle overgave op haar kinderen te storten. Ondertussen draaide de wereld door. Tot die in februari 2020 abrupt tot stilstand kwam.

Corona liet een oorverdovende stilte over ons land vallen. Tot er plots een nummer verscheen dat deze periode iets dragelijker wist te maken. You werd geschreven als liefdesverklaring aan haar twee koters, maar bleek al snel een nationaal antidepressivum. In tijden waarin termen als "huidhonger" en "anderhalvemetersamenleving" de kop opsteken, wist Selah Sue het collectief verlangen te verwoorden in een song van drie minuten.

Zoals de titel van de ep al deed vermoeden, kwamen de songs tot stand in de slaapkamer. De rustige en stille sfeer van de intiemste kamer des huizes dringt door tot de kern van elk lied. Zo konden we bij momenten net niet de grote houten kast horen kraken. Vergelijk het met het debuutalbum van Bon Iver, aangevuld met het geëxperimenteer van Vernons latere platen.

De experimentjes zijn hier gelukkig subtieler en dienen steeds de nummers. In A Heartbeat, bevat harpgeluiden, babylachjes en fluitende vogels. Het korte You’re My Heart is een instrumentale oefening in sfeerzetting, die gebouwd is op dezelfde fundamenten.

Het double tracking op Always – Cosmo lijkt symbolisch voor de verheffende stem van een moeder die niets of niemand uit de weg gaat voor haar kinderen. Eindigen doet de song met een streepje piano dat ondertussen synoniem staat voor Nils Frahm of Ólafur Arnalds. Afsluiter I Would Rather bevat op het einde zelfs nog een dansbare beat, want dit is nu eenmaal een album vol verrassingen en aangename wendingen.

Het is alweer even geleden dat iemand zo'n intieme plaat uitbracht als ‘Bedroom EP’. Dat Selah Sue haar hart en deur zo openstelt, zonder enige restrictie, verdient meer dan uw applaus. Een applaus dat we haar hopelijk binnenkort zelf kunnen geven.

6 juli 2020
Nick Van Honste